Hitowy pieczony schab w marynacie gyros. Gratka dla całej rodziny
Prawdziwie smaczny aromat pieczonego schabu jest nie lada przyjemnością, za którą można wiele dać. Jednym z najlepszych sposobów na uzyskanie idealnie soczystego i pachnącego schabu, jest natarcie go mieszanką przypraw gyros i zapieczenie w piekarniku. Taka pieczeń zniknie z talerzy w kilka chwil od podania. Niżej zdradzamy przepis.
Schab pieczony w marynacie gyros jest banalnym w przygotowaniu daniem, który nie wymaga dodatkowo praktycznie żadnego wysiłku. Marynowanie i pieczenie zachodzi wszak bez konieczności czynnego udziału.
Ta wersja pieczonego schabu jest wyjątkowa nie tylko dzięki charakterystycznym przyprawom, lecz także dzięki pokrojeniu schabu w plastry i zawinięciu je w rolady. W taki sposób aromat marynaty przenika do każdego zakamarka mięsa.
Przepis na schab pieczony w marynacie gyros
Składniki:
-
600 g schabu
-
1 papryka
-
2 ogórki konserwowe
-
3 łyżki startego wędzonego żółtego sera
-
2 łyżki ketchupu
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżeczki przyprawy gyros
-
pieprz
-
olej
Zacznij od oczyszczenia mięsa z błon i włókien, a następnie pokrojenia go na kawałki równej grubości. Rozbij je jak na schabowe, oprósz z każdej strony świeżo mielonym czarnym pieprzem, przyprawą gyros i wstaw pod przykryciem do lodówki na 3-4 godziny.
Paprykę i ogórki konserwowe posiekaj w drobną kostkę i przełóż je do miseczki. Dodaj do nich ketchup, majonez oraz świeżo tarty wędzony ser. Wymieszaj masę. Po marynowaniu wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem, żeby się ociepliło.
Na każdy plaster nałóż porcję warzywnej masy i zawiń je w rolady. Zepnij je wykałaczką. Ułóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę, aż złapią mocny brązowy kolor. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, dlaczego warto kłaść kostkę lodu na grillowane mięso.
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę
-
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
-
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Źródło: beszamel.se.pl