Smakosze.pl Przepisy Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe
canva/SasaJo, Getty Images; Screen filmu z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

26 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Oponki serowe są pysznym deserem, którego przygotowanie jest zaskakująco szybkie i banalnie proste. Na swoim kanale Youtube Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój własny pomysł na tę słodką klasykę. Dzięki jego poradom twoje oponki wyjdą idealnie puszyste i sprężyste, a domownicy nie będą mogli przestać prosić o kolejne porcje.

Oponki serowe mają jedną przewagę nad pączkami. Te drugi wymagają czasu, aż drożdże zaczną swoją pracę i ciasto odpowiednio urośnie. W przypadku oponek nie trzeba na nic czekać, gdyż rosną one dzięki dodaniu sody oczyszczonej i octu.

W przepisie Tomasza Strzelczyka zawarty jest cukier waniliowy, który dla niektórych nie ma wystarczającego smaku wanilii. Możesz zamienić go na świeżą wanilię lub ekstrakt waniliowy - dzięki temu oponki staną się jeszcze lepsze.

Przepis na oponki serowe Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej

  • 1 kg twarogu

  • 8 żółtek

  • 400 ml śmietany 18%

  • 160 g cukru

  • 30 g cukru waniliowego

  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 4 łyżeczki octu

  • cukier puder

  • pół kieliszka mocnego alkoholu

  • olej rzepakowy

Zacznij od przesiania mąki do miski wraz z sodą oczyszczoną. Wrzuć do niej twaróg, cukier waniliowy, wlej żółtka, śmietanę oraz ocet. Wstępnie połącz ze sobą wszystkie składniki i przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką.

Wyrób masę, aż stanie się jednolite i pulchne. Wałkiem rozwałkuj ciasto na około 1,5 cm grubości placek. Szklanką wytnij z ciasta kółka, a kieliszkiem wytnij w kółkach dziurkę. Gdy przygotujesz wszystkie oponki, zacznij smażenie.

Wlej dużo oleju rzepakowego do garnka o grubym dnie wraz z połową kieliszka mocnego alkoholu. Gdy tłuszcz osiągnie temp. 180 stopni Celsjusza, wrzucaj do niego oponki. Po usmażeniu z obu stron na złoty kolor przełóż je do sitka, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pobudzającą kawę z odrobiną soli. Ten tekst wyjawia, ile będą kosztowały pączki na Tłusty Czwartek.

Oponki serowe

Źródło zdjęcia: canva/SasaJo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: film z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy