Hot dogi robię w domu. Z tą panierką są o wiele lepsze niż kupne
Te nietypowe hot dogi mają w Stanach swoją własną nazwę. To corn dogi – parówki pokryte kukurydzianym ciastem i smażone na głębokim oleju. Warto spróbować tego nietypowego podejścia do hot dogów. Tylko uwaga – łatwo się uzależnić!
Amerykańskie corn dogi
Kiedy Amerykanom zaczęły przejadać się hot dogi, sięgnęli po nowe sposoby na przekąskę fast food z parówek. Tak narodziły się właśnie one, corn dogi. Popularne nie tylko w USA, lecz dziś także w Kanadzie, a nawet w Korei Południowej czy Australii, te znane od lat 40. przekąski mają nawet swoje święto . Przypada ono na początku marca. Może to dobra okazja, by ich spróbować?
Tradycyjnie corn dogi smażone są na drewnianym patyku. W Polsce najłatwiej dostępne są chyba szpadki do grillowania szaszłyków, mogą się one jednak okazać za cienkie. Warto spróbować nadziać parówki na pałeczki, które dostajemy wraz z azjatyckim jedzeniem .
Jak przyrządzić smażonego hot doga
Jak przystało na tak popularną potrawę, corn dogi mają swoje warianty . Kanał kulinarny Nino's Home, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje, pokazuje dość klasyczną wersję z mozzarellą, która cudownie ciągnie się po usmażeniu.
Składniki
- 4 parówki, najlepiej grubo mielone
- Kostka sera mozzarella
- 240 g mąki typ 450
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ¼ łyżeczki soli
- Olej do smażenia, bułka tarta do panierowania
Przygotowujemy corn dogi
Parówki kroimy na połowy, a mozzarellę w słupki podobne wielkością do parówek. Na patyczek nadziewamy po pół parówki, a następnie kostkę mozzarelli tak, by razem stworzyły szaszłyk.
W misce mieszamy pozostałe składniki na ciasto. Musi ono być na tyle gęste, by dobrze przylegało do parówek i sera . Patyczki zanurzamy w cieście, a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Powinny mieć teraz średnicę ok. 4 cm.
Corn dogi smażymy na głębokim oleju, odwracając od czasu do czasu, aż zrumienią się równomiernie ze wszystkich stron . Przekładamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi sosami – tradycyjnie jest to po prostu ketchup i musztarda.
Wypróbuj też przepisy na szybkie danie z kiełbasy i makaronu oraz niezwykłą sałatkę jarzynową .