Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > To największy błąd podczas gotowania jajek. Przez niego możesz wiele stracić, nigdy tak nie rób
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.02.2024 13:16

To największy błąd podczas gotowania jajek. Przez niego możesz wiele stracić, nigdy tak nie rób

jajka
Canva/frommyview

Jajka bardzo często goszczą w naszej kuchni. Zwykle gotujemy je na miękko lub na twardo. Jednak ile minut gotować jajka? Okazuje się, że zbyt długi czas nie jest tu wskazany. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje.

Jedz jajka na zdrowie!

Jajka są ważnym elementem naszej diety. Trafiają do rozmaitych potraw, ciast i deserów. Robimy z nich jajecznicę, ale często też gotujemy na miękko i na twardo. Ile osób, tyle preferencji odnośnie tego, jak miękkie lub twarde jajko powinno być. Kluczowy jest tu czas gotowania.

Ile minut gotować jajka? Warto przyjrzeć się tej sprawie i wdrożyć ją w swojej kuchni. Nie trzeba przesadzać z czasem gotowania, bo jajka tracą swoje wartości odżywcze. Są też dla nas niezdrowe, a przecież jemy je i dla smaku, i dla zdrowia. Ile minut gotować jajka, by były jak najbardziej wartościowe? O tym poniżej. 

jajko
Canva/rambleon
Ta sałatka bije na głowę zwykłą jarzynową. Nie uwierzysz, co się do niej dodaje zamiast ziemniaków

Ile minut gotować jajka?

Jajka pełne są witamin: A, D, E, K i witamin z grupy B. Oprócz tego zawierają selen, fosfor, żelazo i cynk. Bogate są też w nienasycone tłuszcze, które dobroczynnie działają na nasze serce. Jedzenie jajek pomaga w obniżeniu “złego” cholesterolu, zapewniają też uczucie sytości na dłużej.

Ile minut gotować jajka na miękko? To zależy od ich wielkości. Małe jajka gotujmy 3,5 minut, średnie 4,5 minuty, a duże 5,5 minuty. Jajka na twardo gotujemy dłużej. Jednak należy pamiętać, żeby nie robić tego zbyt długo, bo wówczas jajka tracą cenne wartości odżywcze. Małe jajka gotujmy do 8 minut, średnie do 9 minut, a duże do 10 minut. 

Sina obwódka, czyli zły znak

Jeśli wokół żółtka zauważymy po ugotowaniu siną obwódkę, to znak, że jajko gotowało się zbyt długo. Obwódka powstaje p połączeniu się siarki z żelazem. Zbyt długie gotowanie może być szkodliwe dla zdrowia i pozbawia jajka niektórych wartości odżywczych. Im bardziej świeże jajka, tym potrzebują mniej czasu do ugotowania się.

Jeśli chcemy ugotować takie jajko na twardo, zwykle wystarczy nawet 7 minut. Jeśli chcemy zatrzymać proces gotowania, dolejmy zimną wodę do garnka. Jajka będą smacznym uzupełnieniem codziennej diety. Te gotowane na twardo będą pasowały do wielu sałatek i przekąsek. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszny placek z przepisu babci. Podawaliśmy też przepis na placki ziemniaczane ze startą kiełbasą i serem. 

jajko
Canva/Marika