Smakosze.pl Przepisy Idealna propozycja na śniadanie, czyli egzotyczna szakszuka. Znika z talerzy w kilka sekund
canva/Максим Крысанов

Idealna propozycja na śniadanie, czyli egzotyczna szakszuka. Znika z talerzy w kilka sekund

2 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was idealną propozycję na śniadanie. Jest nią egzotyczna szakszuka, czyli jajka sadzone w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw. By przygotować tę potrawę, trzeba pokroić w kostkę pomidory, podsmażyć je na patelni, a potem wbić w nie jajka. Całość zachwyca niepowtarzalnym smakiem, jest zdrowa i sycąca.

Szakszuka to potrawa wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu. Jej nazwę można przetłumaczyć, jako „mieszanka" lub „wielki bałagan". I choć rzeczywiście jest mieszanką z pozoru niepasujących do siebie składników i smaków, to gwarantujemy wam, że jest przepyszna. Spróbujcie jej raz, a będziecie do niej wracać.

Jak zrobić aromatyczną szakszukę?

Składniki:

  • 3-4 ząbki czosnku

  • oliwa

  • papryka mielona ostra i wędzona

  • kolendra mielona

  • kmin rzymski

  • 3 pomidory

  • 3 jajka

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie szakszuki, czyli jajek w pomidorach

Czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp czosnek i chwilę go przesmaż, by puścił aromat. Dodaj trochę przypraw, przesmaż je, mieszając.

Pomidory umyj, pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Pomidory dodaj do czosnku, smaż je kilka minut, aż zaczną się rozgotowywać.

W sosie pomidorowym zrób trzy wgłębienia i wbij w nie ostrożnie jajka. Całość oprósz solą i pieprzem, przykryj i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż jajka lekko się zetną.

Wtedy posyp szakszukę posiekaną natką pietruszki i podawaj z pieczywem. Możesz ją podawać wprost z patelni.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę po chłopsku , a także na jajecznicę po góralsku .

smażenie pomidorów
canva/sal61

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta, stronakuchni

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy