Smakosze.pl
Jajecznica po chłopsku z kiełbasą i ziemniakami - sycące śniadanie

canva/arfo

Jajecznica po chłopsku z kiełbasą i ziemniakami. Idealna na dobry początek dnia

27 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jajecznica po chłopsku jest pysznym i niezwykle sycącym posiłkiem. Przyrządzona z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy potrawa doda wam energii na dobry początek. Koniecznie spróbujcie. Domownikom będzie tak pasować, że jeszcze nie raz o nią poproszą.

Wiecie, czym jajecznica po chłopsku różni się od klasycznej? Sekretem niezwykłego smaku są pyszne dodatki. Młode ziemniaki i wędzona kiełbasa dodają daniu charakteru i sprawiają, że syci na długo. Skusicie się?

Kiedy solić rosół? Znamy odpowiedź

Kiedy należy solić rosół? Nie każdy zna odpowiedź. Najlepsi kucharze stosują się do 1 zasady

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowitą jajecznicę po chłopsku

Składniki:

  • 6 jaj "zerówek"

  • 200 - 400 g ziemniaków, najlepiej młodych

  • 100 - 200 g ulubionej kiełbasy, najlepiej wędzonej

  • 1 nieduża cebula lub 2-3 cebulki ze szczypiorem

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub masła

Jak zrobić jajecznicę po chłopsku? Znamy prosty przepis

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości lub dusimy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub masła. Jajka wbijamy do większej miski, doprawiamy je pieprzem. Mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę.

Cebulę obieramy. Jeśli ma szczypior, dokładnie go płuczemy. Warzywo siekamy. Kiełbasę również kroimy, najlepiej w cienkie półplasterki. Podsmażamy ją na patelni, po czym zdejmujemy i wrzucamy cebulkę (bez szczypioru).

Jeśli z kiełbasy nie wytopiło się zbyt wiele tłuszczu, dodajemy odrobinę masła lub oliwy. Jeżeli zdecydowaliśmy się na duszenie ziemniaków, możemy smażyć kiełbasę wraz z nimi, a następnie po prostu dodać cebulę, cały czas pilnując, by nic się nie przypaliło.

Gdy wszystko delikatnie zmięknie, wlewamy masę jajeczną i zmniejszamy nieco moc palnika. Jajecznicę po chłopsku smażymy do czasu, aż się zetnie. Chwilę przed zakończeniem przyrządzania możemy ją posypać szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Po inne pomysły na śniadanie z jajek zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na smakowite sadzone ziemniakami. Być może też spodoba wam się aromatyczna jajecznica z boczniakami.

Jajecznica po chłopsku jest pyszna

canva/rlat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >