Idealne do kawy kultowe ciasto "Szachownica"
Wiele osób z pewnością to ciasto zna, ale mało kto je robił własnoręcznie. Choć jest bardzo smaczne, wygląda na pracochłonne. Zobaczcie jak zrobić idealne do kawy kultowe ciasto Szachownica. Przekonacie się, że jego przygotowanie wcale nie jest trudne.
Do przygotowania ciasta Szachownica potrzebujecie dwóch blatów ciasta — jasnego i ciemnego. Do krojenia ciasta przyda się nóż i linijka, a do łączenia jego pasów krem. Gotowe ciasto możecie według uznania polać polewą czekoladową lub nie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealne do kawy kultowe ciasto „Szachownica"
Składniki:
Jasne ciasto:
-
3 jajka
-
2/3 szklanki cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
6 łyżek oleju
-
6 łyżek wody
Ciemne ciasto:
-
składniki jak na ciasto jasne
-
2 łyżki kakao
Krem:
-
1 l mleka
-
5 łyżek mąki pszennej
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
10 łyżek cukru
-
1 cukier wanilinowy
-
250 g miękkiego masła
Przygotowanie Szachownicy
Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Połącz ją z olejem i wodą, a na końcu z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylej do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 25 minut w 180 st. C.
Podobnie jak jasne ciasto, przygotuj ciasto ciemne. Kakao dodaj na etapie przesiewania mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto piecz 25 minut w 180 st. C.
Na krem mąkę wymieszaj ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, wlej do niego rozmieszaną mąkę i mieszając gotuj, aż powstanie gęsta masa. Wystudź ją. Miękkie masło zmiksuj na puch. Dalej miksuj je, dodając po łyżce zimny budyń. Powinien powstać gładki, gęsty krem.
Blaty ciasta jasnego i ciemnego pokrój wzdłuż na 6 pasów równej szerokości. Krem podziel na 3 części.
Jeden bok np. jasnego pasa ciasta posmaruj kremem. Dołóż do niego pas ciemnego ciasta i lekko go dociśnij. Bok ciemnego pasa ciasta posmaruj kremem i dociśnij do niego jasny pas ciasta. Wierzch spodniej warstwy Szachownicy posmaruj kremem.
Na pierwszej warstwie ciasta ułóż w podobny sposób drugą warstwę ciasta. Na jasnym pasie ciasta połóż jednak ciemny pas ciasta i odwrotnie. W ten sam sposób ułóż trzecią warstwę ciasta.
Ciasto zawiń w papier do pieczenia i wstaw na kilka godzin do lodówki. Jego wierzch i boki możesz posmarować pozostałym kremem lub polewą czekoladową . Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/asayenko Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
-
Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
źródło: gotujebolubie