Smakosze.pl
biszkopt

canva/Miuda_21

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

15 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Biszkopt to podstawa niemal każdego tortu. Ważne więc by był udany i wyrośnięty. Dróg do osiągnięcia tego celu jest kilka, ale czy wiecie, dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny? Jeśli nie, przetestujcie poniższy przepis, a zobaczycie, jakie są z tego korzyści.

Podstawą biszkoptu są dobrze ubite białka. To właśnie one stanowią jakby rusztowanie dla całego ciasta. Potem łączymy je z żółtkami i mąką. Niektórzy dodają mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, są też tacy co dolewają trochę oleju lub octu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

My proponujemy dodać do biszkoptu trochę proszku do pieczenia i soku z cytryny. Ten zestaw zadba o to by nasz biszkopt równomiernie wyrósł i nie opadł. Biszkopt przygotowany według tego przepisu będzie puszysty, wilgotny i nie będzie kruszył się w czasie krojenia.

Przepis na biszkopt z sokiem z cytryny

Składniki:

  • 6 jajek

  • 1,5 szklanki drobnego cukru

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oleju

Surówka z kiszonej kapusty

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie biszkoptu

Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj w wysokim naczyniu z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Masę odstaw, powinna wyrosnąć.

Białka ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodawaj do nich porcje cukru. Ubijaj, aż powstanie sztywna, lśniąca piana.

Do białek dodaj masę żółtkową, delikatnie zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 w piekarniku o temperaturze 160 st. C.

sok z cytryny

sok z cytryny

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kubeleksmakowy

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >