Smakosze.pl
biszkopt

canva/Miuda_21

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

26 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Biszkopt to podstawa niemal każdego tortu. Ważne więc by był udany i wyrośnięty. Dróg do osiągnięcia tego celu jest kilka, ale czy wiecie, dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny? Jeśli nie, przetestujcie poniższy przepis, a zobaczycie, jakie są z tego korzyści.

Podstawą biszkoptu są dobrze ubite białka. To właśnie one stanowią jakby rusztowanie dla całego ciasta. Potem łączymy je z żółtkami i mąką. Niektórzy dodają mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, są też tacy co dolewają trochę oleju lub octu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

My proponujemy dodać do biszkoptu trochę proszku do pieczenia i soku z cytryny. Ten zestaw zadba o to by nasz biszkopt równomiernie wyrósł i nie opadł. Biszkopt przygotowany według tego przepisu będzie puszysty, wilgotny i nie będzie kruszył się w czasie krojenia.

Przepis na biszkopt z sokiem z cytryny

Składniki:

  • 6 jajek

  • 1,5 szklanki drobnego cukru

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oleju

Surówka z kiszonej kapusty

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie biszkoptu

Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj w wysokim naczyniu z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Masę odstaw, powinna wyrosnąć.

Białka ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodawaj do nich porcje cukru. Ubijaj, aż powstanie sztywna, lśniąca piana.

Do białek dodaj masę żółtkową, delikatnie zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 w piekarniku o temperaturze 160 st. C.

sok z cytryny

sok z cytryny

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kubeleksmakowy

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >
szare kluski

Przepisy

Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Czytaj więcej >
oponki serowe

Przepisy

Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

Czytaj więcej >