Smakosze.pl Przepisy Idealne na Boże Narodzenie ciastka orzeszki z kremem orzechowym
canva/zia_shusha

Idealne na Boże Narodzenie ciastka orzeszki z kremem orzechowym

18 grudnia 2021

Święta i inne uroczystości są czasem, w którym z chęcią sięgamy po ciasta i desery. Odrobina słodyczy w efektownym wydaniu umila rodzinne spotkania oraz imprezy w gronie znajomych. Zaskoczcie swoich gości znanym z dzieciństwa deserem — orzeszkami. Kto wie, może znów powrócą do łask.

Pyszne i efektowne desery nie zawsze wymagają wiele pracy. Wizualnie zachwycający kopiec kreta czy klasyczną kawę z lodami zrobicie w chwilę. Małe ciasteczka w formie orzecha nadziane pysznym kremem orzechowym nie są wcale dużo trudniejsze. Zaopatrzcie się tylko w specjalną patelnię, a wszystko pójdzie naprawdę sprawnie.

Przepis na pyszne ciastka orzeszki

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła

  • 2 jaja

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 płaska łyżeczka sody

  • 1 szczypta soli

  • 1 płaska łyżeczka sody

Składniki na krem orzechowy:

  • 2 szklanki łuskanych i zmielonych orzechów włoskich

  • 200 g masła

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Składniki ciasta zagniatamy i formujemy z nich kulę. Chłodzimy ją w lodówce przez godzinę, uprzednio zawijając ją w folię spożywczą.

Formujemy kulki wielkości małego orzecha laskowego, a następnie pieczemy w patelni dedykowanej robieniu orzeszków, aż uzyskamy pożądany kolor. Gotowe ciasteczka wkładamy do miseczki.

Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem. Odstawiamy je do napęcznienia , czyli na około 20 minut. Miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy wystudzone orzechy. Wszystko łączymy, tak aby powstał gładki krem .

Masą wypełniamy łupinki orzeszków i sklejamy je w pary — chcemy uzyskać ciastko podobne do prawdziwego orzecha włoskiego. Gotowy deser możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Orzechy włoskie
Z orzechów włoskich przyrządzicie klasyczny deser — orzeszki

Źródło zdjęcia: canva/Kolidzei

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy