Smakosze.pl Przepisy Idealne na przekąskę placki z batatów - biją na głowę nawet ziemniaczane
canva/ALLEKO

Idealne na przekąskę placki z batatów - biją na głowę nawet ziemniaczane

12 listopada 2021

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Przygotowując je ze słodkich ziemniaków, z łatwością stworzycie smaczny lunch, przekąskę lub nawet deser. Spróbujcie koniecznie, a nie wrócicie do klasyki.

Placki ze słodkich ziemniaków to wyjątkowa warzywna przekąska. Chrupiący batat smakuje doskonale z dodatkiem serka wiejskiego lub kwaśnej śmietany, ale będzie też doskonałą bazą do zdrowego deseru.

Przepis na pyszne placuszki z batatów

Składniki:

  • 300 g batata/1 średnia sztuka

  • 1/2 niewielkiej cebuli

  • 2 jaja

  • 3 pełne łyżki mąki pszennej

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki papryki

  • po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej i suszonej kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Batata myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przenosimy go do dużej miski, a następnie dodajemy obraną i startą cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po pełnej łyżce masy na 1 placka, rozprowadzając ją tak, aby wyszedł nam cieńszy placek. Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony.

Gotowe placki odkładamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy z gęstą śmietaną, serem typu feta lub domowym hummusem .

Wskazówki:

  • Placki możecie także upiec. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza i włóżcie do niego placuszki, uformowane na pokrytej papierem i oliwą blasze, na około 15 minut. Będą lekkie i chrupiące.

  • Te pyszne placuszki możecie podać jako deser . Wystarczy, że pominiecie cebulę, a przyprawy zastąpicie cynamonem lub przyprawą do piernika. Możecie pokusić się o posmarowanie ich serkiem mascarpone i podanie z konfiturą . Świetnie sprawdzi się ta śliwowa lub obrane i szybko przesmażone na tłuszczu kokosowym pomarańcze.

Bataty na stole
Bataty na stole

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy