Hummus z suszonymi pomidorami
pixabay.com

Hummus z suszonymi pomidorami

hummus, kuchnia libańska, tahini, suszone pomidory, pasta z ciecierzycy

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus jest tradycyjnym elementem kuchni Bliskiego Wschodu. Przygotowany z ciecierzycy i suszonych pomidorów świetnie komponuje się z pieczywem i ulubionymi warzywami.


Hummus. Wartości odżywcze

Ze względu na zawartość ciecierzycy, hummus szczególnie zalecany jest w diecie wegetariańskiej. Ciecierzyca bowiem jest źródłem białka, które niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Hummus zawiera również wiele mikroelementów, takich jak: tiamina, magnez, potas, żelazo, wapń. Pasta jest dość kaloryczna (100 g hummusu to 166 kcal), jednak warto włączyć ją do swojej diety.


Tahini

Najlepszy hummus uzyskasz dzięki dodaniu Tahini, czyli pasty sezamowej.
Pastę możesz kupić, jednak polecam do samodzielnego przygotowania.
Domowe Tahini nie zawiera konserwantów i jest przepyszne.
Składniki na pastę sezamową:
szklanka sezamu,
3 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta soli.

Sezam upraż na suchej patelni.
Odstaw do przestygnięcia. Następnie przesyp do blendera, dodaj oliwę i blenduj przez około 10 minut. Dopraw solą. Pastę przełóż do słoika i wstaw do lodówki.
Domowe Tahini posiada miesięczną datę ważności.

Przepis na hummus z suszonymi pomidorami

Do przygotowania hummusu, potrzebujesz:
puszkę ciecierzycy,
3 kawałki suszonych pomidorów w oleju,
4 łyżki Tahini, czyli pasty sezamowej,
pół szklanki wody,
sok z cytryny,
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
sól, pieprz.


Odsącz ciecierzycę. Następnie wszystkie składniki przesyp do miski i wyrób blenderem na gładką masę.


Hummus z suszonymi pomidorami możesz podawać z ulubionymi warzywami.
Pastę możesz wykorzystać również do posmarowania pieczywa lub krakersów.

Smacznego!

Następny artykuł