Smakosze.pl
Hummus z suszonymi pomidorami

pixabay.com

Hummus z suszonymi pomidorami

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

hummus, kuchnia libańska, tahini, suszone pomidory, pasta z ciecierzycy

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus jest tradycyjnym elementem kuchni Bliskiego Wschodu. Przygotowany z ciecierzycy i suszonych pomidorów świetnie komponuje się z pieczywem i ulubionymi warzywami.

Hummus. Wartości odżywcze

Ze względu na zawartość ciecierzycy, hummus szczególnie zalecany jest w diecie wegetariańskiej. Ciecierzyca bowiem jest źródłem białka, które niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Hummus zawiera również wiele mikroelementów, takich jak: tiamina, magnez, potas, żelazo, wapń. Pasta jest dość kaloryczna (100 g hummusu to 166 kcal), jednak warto włączyć ją do swojej diety.

Tahini

Najlepszy hummus uzyskasz dzięki dodaniu Tahini, czyli pasty sezamowej.Pastę możesz kupić, jednak polecam do samodzielnego przygotowania.Domowe Tahini nie zawiera konserwantów i jest przepyszne.Składniki na pastę sezamową:szklanka sezamu,3 łyżki oliwy z oliwek,szczypta soli.

Sezam upraż na suchej patelni.Odstaw do przestygnięcia. Następnie przesyp do blendera, dodaj oliwę i blenduj przez około 10 minut. Dopraw solą. Pastę przełóż do słoika i wstaw do lodówki.Domowe Tahini posiada miesięczną datę ważności.

Przepis na hummus z suszonymi pomidorami

Do przygotowania hummusu, potrzebujesz:puszkę ciecierzycy,3 kawałki suszonych pomidorów w oleju,4 łyżki Tahini, czyli pasty sezamowej,pół szklanki wody,sok z cytryny,2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,sól, pieprz.

Odsącz ciecierzycę. Następnie wszystkie składniki przesyp do miski i wyrób blenderem na gładką masę.

Hummus z suszonymi pomidorami możesz podawać z ulubionymi warzywami.Pastę możesz wykorzystać również do posmarowania pieczywa lub krakersów.

Smacznego!

undefined

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >