Placki z dyni na ostro - idealne na piątkowy obiad
Placki z dyni nie cieszą się tak dużą popularnością, jak ich ziemniaczany odpowiednik. Jednak nie oznacza to, że specjał nie jest godny uwagi. Smakołyk na bazie jesiennego warzywa potrafi przyprawić swoim smakiem o szybsze bicie serca. Jego przygotowanie jest banalnie proste.
Pyszne placki można przygotować z rozmaitych składników. Tym razem postawimy na skarb jesieni. Dynia w tej odsłonie przypadnie do gustu smakoszom, którzy lubią od czasu do czasu postawić na odrobinę pikanterii.
Obłędne placki z dyni
Czasami warto postawić na bezmięsny obiad. Wówczas idealną propozycją mogą wydawać się różnego rodzaju placki. Dziś sięgniemy po przepis na specjał na bazie dyni, który doskonale sprawdzi się w roli piątkowego obiadu. Jakich składników potrzebujemy?
1 kg dyni
380 g mąki
2 jajka
cebula
3 ząbki czosnku
odrobina chili
papryka wędzona
sól
pieprz
olej
Przepis na fantastyczne placki z dyni
Zaczynamy od starcia dyni na tarce o małych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. Z kolei czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa łączymy z jajkami i mąką. Całość starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać w miarę jednolitą masę.
Mieszankę doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz papryką wędzoną. Po ponownym zamieszaniu masa na placki dyniowe jest już gotowa. Przekładamy ją partiami na rozgrzany olej. Placki smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Gotowe placki z dyni umieszczamy na ręcznikach papierowych. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, co trzeba zrobić, by placki ziemniaczane nie ściemniały. Godne uwagi są również smakołyki na bazie botwiny i cukinii.
Canva / MagMos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności
Źródło: Anika Gotuje