Smakosze.pl Przepisy Idealne na pierwszy wiosenny weekend ciasto leśny mech. Polecamy niezawodny przepis
canva/Lesyy

Idealne na pierwszy wiosenny weekend ciasto leśny mech. Polecamy niezawodny przepis

26 marca 2022

Leśny mech przyrządza się bardzo prosto, a efekt zachwyca. Wilgotne i miękkie ciasto szpinakowe spotyka się tu z pysznym, delikatnie waniliowym kremem. Ten wyśmienity deser będzie idealny na pierwszy wiosenny weekend. Spróbujecie?

Ciasto leśny mech kusi piękną, intensywnie zieloną barwą i aksamitny kremem na bazie śmietany i mascarpone. Jeżeli szukacie odmiany od przekładanego biszkoptu czy domowej babki piaskowej , ten deser jest dla was. Nie obawiajcie się szpinaku — nie zdominuje smaku.

Przepis na wyśmienite ciasto leśny mech

Składniki na ciasto:

  • 4 duże jaja

  • 2 szklanki mąki

  • 120 ml oleju rzepakowego

  • 1 niepełna szklanka cukru

  • 450 g mrożonego szpinaku

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36%

  • 500 g schłodzonego serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru pudru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie ciasta:

Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jajka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera. Następnie, nie przerywając miksowania, wlewamy olej.

Gdy składniki się połączą, zmniejszamy obroty urządzenia i dodajemy szpinak. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 35 minut i studzimy.

Przygotowanie kremu i składanie deseru:

Zimną śmietankę ubijamy z cukrem. Schłodzony serek mascarpone przekładamy do miski, a następnie dodajemy do niego śmietanę. Miksujemy na małych obrotach. Górą część ciasta ścinamy.

Wydrążamy wnętrze oddzielonej części wypieku. Spód pokrywamy kremem , a następnie posypujemy okruszkami. Deser wstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego.

Leśny mech — efektowne i smaczne ciasto
Leśny mech — efektowne i smaczne ciasto

Źródło zdjęcia: canva/olgakr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronakuchni Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy