Smakosze.pl
Babka piaskowa

canva/Dar1930, Getty Images

Jak zrobić wilgotną babkę piaskową?

31 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Babka piaskowa kojarzy się większości z Wielkanocą, jednak jej smak jest na tyle dobry, że warto piec ją przez cały rok. Babka piaskowa ma specyficzną teksturę, od której wzięła się jej nazwa. Dzięki poniższemu przepisu uda ci się zrobić ją bardzo wilgotną i delikatną, a świeżość utrzyma nawet do trzech dni.

Nie ma nic gorszego niż sucha babka piaskowa, która wyciąga całą wilgoć z ust podczas jedzenia. Dlatego prezentujemy recepturę, dzięki której każde zabranie się za jej wykonanie zakończy się pełnym sukcesem.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pomysł na niedrogi obiad

CZYTAJ DALEJ

Sekretem jest odrobina wódki, którą należy wlać do ciasta, a także użycie mąki ziemniaczanej. Wódka wraz z mąką ziemniaczaną tworzy przyjemną w jedzeniu teksturę, a także magazynuje wilgoć.

Przepis na babkę piaskową

Składniki:

  • 250 g cukru

  • 180 g mąki pszennej

  • 80 g mąki ziemniaczanej

  • 7 żółtek

  • 4 białka

  • 200 g masła

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki wódki

  • 1 cytryna

Zacznij od utarcia żółtek wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj do nich powoli masło, cały czas mieszając. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do utartych żółtek.

W osobnej miseczce wymieszaj wódkę, skórkę z jednej cytryny oraz sok z cytryny. Dodaj płyn do masy i dobrze ją zmiksuj. Białka ubij ze szczyptą soli i stopniowo łącz je z resztą ciasta za pomocą delikatnej szpatułki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej surowe ciasto. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 50 minut. Przed podaniem polej ciasto lukrem lub inną polewą. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu ciastu Snickers bez pieczenia.

Ciasto babka

Źródło zdjęcia: canva/AHatmaker, Getty Images

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poezja-smaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >