Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną
Z cebulą i kiełbasą, na boczku albo z grzybami. Jajecznica to najprostsze danie na świecie, które każdy przyrządza nieco inaczej, wzbogacając ją tym, co lubi, ale czy robiliście już jajecznicę ze śmietaną? Koniecznie ją wypróbujcie, bo jest smaczna i idealnie puszysta.
Podstawowa wersja jajecznicy to jajka wybite na patelnię z odrobiną tłuszczu , smażone do pożądanego ścięcia. Niektórzy jajka uprzednio mieszają, by zamieniły się w jednolitą masę. My proponujemy pośrednią wersję tych jajecznic, lecz dla zwiększenia puszystości dodamy do niej śmietany.
Śmietana zawiera sporo tłuszczu, dzięki czemu potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zwiększa też puszystość i aksamitność dań. My proponujemy użyć gęstej, kwaśnej śmietany, co dodatkowo podniesie walory smakowe jajecznicy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealnie puszystą jajecznicę ze śmietaną
Składniki (na 2 porcje):
-
4 jajka
-
2 łyżki śmietany 18 proc.
-
2 łyżeczki masła
-
sól, pieprz
-
szczypiorek do posypania
Przygotowanie puszystej jajecznicy
Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę, całość lekko zamieszaj widelcem. Białko, żółtko i śmietana nie powinny się połączyć, lecz być widoczne w masie.
Na patelni rozpuść masło, lekko je rozgrzej (absolutnie nie może dymić ), wlej masę jajeczną. Oprósz solą i pieprzem, smaż na niedużym ogniu, aż masa zacznie się ścinać.
Wtedy podważ łopatką ściętą masę i unieś lekko do góry, tak by płynna masa spłynęła pod spód. Całość smaż jeszcze nie dłużej niż minutę.
Jajecznicę podziel na porcje, przełóż na talerze. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kkkuchnia.blogspot