Smakosze.pl Przepisy Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną
canva/robynmac

Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną

30 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Z cebulą i kiełbasą, na boczku albo z grzybami. Jajecznica to najprostsze danie na świecie, które każdy przyrządza nieco inaczej, wzbogacając ją tym, co lubi, ale czy robiliście już jajecznicę ze śmietaną? Koniecznie ją wypróbujcie, bo jest smaczna i idealnie puszysta.

Podstawowa wersja jajecznicy to jajka wybite na patelnię z odrobiną tłuszczu , smażone do pożądanego ścięcia. Niektórzy jajka uprzednio mieszają, by zamieniły się w jednolitą masę. My proponujemy pośrednią wersję tych jajecznic, lecz dla zwiększenia puszystości dodamy do niej śmietany.

Śmietana zawiera sporo tłuszczu, dzięki czemu potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zwiększa też puszystość i aksamitność dań. My proponujemy użyć gęstej, kwaśnej śmietany, co dodatkowo podniesie walory smakowe jajecznicy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealnie puszystą jajecznicę ze śmietaną

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 jajka

  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

  • 2 łyżeczki masła

  • sól, pieprz

  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie puszystej jajecznicy

Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę, całość lekko zamieszaj widelcem. Białko, żółtko i śmietana nie powinny się połączyć, lecz być widoczne w masie.

Na patelni rozpuść masło, lekko je rozgrzej (absolutnie nie może dymić ), wlej masę jajeczną. Oprósz solą i pieprzem, smaż na niedużym ogniu, aż masa zacznie się ścinać.

Wtedy podważ łopatką ściętą masę i unieś lekko do góry, tak by płynna masa spłynęła pod spód. Całość smaż jeszcze nie dłużej niż minutę.

Jajecznicę podziel na porcje, przełóż na talerze. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

jajka
jajka

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kkkuchnia.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy