Smakosze.pl
Masło czasami się przypala

Canva.com / Bombaert

Jak poradzić sobie z przypalającym się masłem?

1 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Wielu smakoszy przyrządza swoje specjały na maśle. Za jego sprawą nawet niepozorna jajecznica zmienia się w wyjątkowy rarytas. Niestety, masło może się z łatwością przypalić. Istnieją proste sposoby, aby uchronić się przed takim kulinarnym rozczarowaniem.

Masło często gości na naszych stołach. Dodajemy je do wielu rozmaitych smakołyków, które właśnie dzięki niemu przyprawiają nas o słuszny zachwyt. Warto wiedzieć, jak prawidłowo obchodzić się z masłem. Wówczas nasze dania będą smaczniejsze i zdrowsze.

Smażenie na maśle zakończy się sukcesem

Masło odgrywa istotną rolę w kulinariach. Nie może go zabraknąć nawet w tak prostych potrawach, jak kultowe kanapki. Niedawno wyjaśnialiśmy, w jaki sposób należy rozmrażać masło. Dziś pod lupę weźmiemy smażenie na tym tłuszczu.

Masło ma to do siebie, że pod wpływem wysokiej temperatury dosyć szybko się spala. Odbija się to negatywnie na walorach smakowych potraw. Przypalony tłuszcz jest również rakotwórczy, w związku z tym lepiej unikać takiego scenariusza.

Okazuje się, że istnieje prosty sposób na to, by masło się nie przypalało. Pomocny jest produkt, który można znaleźć w niemal każdej kuchni. Mowa o oliwie z oliwek. Za jej sprawą masło na patelni nie zmieni się w ciemną zwęgloną plamę.

Na początku należy rozpuścić masło na małym ogniu. Następnie wzbogacamy ją o odrobinę oliwy. Jeśli nie mamy jej pod ręką, wówczas możemy zastąpić ją zwykłym olejem. Kiedy oba tłuszcze już się ze sobą zmieszają, zwiększamy ogień.

(Canva / martin951)

O czym jeszcze pamiętać, gdy w kuchni wykorzystujemy masło?

Oczywiście do smażenia najlepiej używać masła klarowanego. Ma ono wyższą temperaturę spalania. Zwykłe dobrze sprawdza się do wypieków. Jednak pamiętajmy, by dodawać do nich wyłącznie masło o temperaturze pokojowej.

W trakcie smażenia masło można dodać pod koniec całego procesu. Wówczas nie straci ono swojego smaku. Jeśli przygotowujemy zasmażkę, warto mieć na uwadze kilka przydatnych wskazówek. Dzięki nim wyjdzie ona idealnie.

Zasmażkę dodaje się do różnych dań. Niektórzy smakosze zagęszczają nią flaczki. Niezwykle istotne jest przygotowywanie zasmażki na małym ogniu. Całość trzeba nieustannie mieszać. Cały proces powinien trwać minimum minutę.

Z masłem nie należy przesadzać. Wystarczy niewielka ilość tego tłuszczu, by potrawy zyskały bardziej wyrazisty smak. Jeśli dodamy go zbyt wiele, wówczas danie stanie się po prostu mdłe. Nie można zapomnieć również o tym, że samo masło nie zastąpi innych pysznych składników.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ShareInfo; Styl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Jaki bób wybrać?

Porady

Jak wybrać świeży bób?

Czytaj więcej >

Porady

Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Czytaj więcej >
Mleko i karp

Porady

W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić

Czytaj więcej >
Jak mrozić pierogi?

Porady

Pierogi i uszka mrozić surowe czy ugotowane? Rozmrażać wrzucając od razu na wrzątek?

Czytaj więcej >
zupa

Porady

Gessler zdradziła, jak ugotować idealną zupę

Czytaj więcej >
Ziemniaki - jak je gotować?

Porady

Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków

Czytaj więcej >