Smakosze.pl Przepisy Idealnie puszysty i wyrośnięty sernik z 3 składników. Nie potrzeba niczego więcej
canva/margouillatphotos

Idealnie puszysty i wyrośnięty sernik z 3 składników. Nie potrzeba niczego więcej

28 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Macie pod ręką ser twarogowy, jajka i białą czekoladę? Dobrze się składa, bo możecie z nich zrobić idealnie puszysty i wyrośnięty sernik z 3 składników. Nie potrzeba już niczego więcej. Skorzystajcie więc z naszego przepisu i przygotujcie w niecałą godzinę małe, słodkie co nieco na weekend.

Sernik to jedno ze smaczniejszych i pożywniejszych ciast. Można je upiec na kruchym spodzie, na ciastkach lub w ogóle bez spodu. I właśnie ten ostatni sernik proponujemy wam upiec dzisiaj. Będzie delikatny i puszysty, choć do jego przygotowania użyjemy tylko trzech składników.

Przepis na sernik z trzech składników

Składniki:

  • 120 g białej czekolady

  • 3 jajka

  • 120 g serka śmietankowego

Przygotowanie puszystego sernika

Czekoladę połam na kawałki, umieść w metalowej misce, zawieś nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj czekoladę, aż się roztopi. Ostudź ją.

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Czekoladę wymieszaj z serkiem, a potem miksuj, dodając kolejno po jednym żółtku.

Na końcu dodaj do masy serowej ubite białka i całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub rózgą.

Niedużą formę natłuść masłem, przełóż do niej masę serową. Formę wstaw do większego naczynia z wodą.

Sernik piecz ok. 15 minut w 170 st. C przy uchylonych drzwiczkach, a potem jeszcze ok. 15 minut w 160 st. C przy zamkniętych drzwiczkach. Wskazówka:

Jeśli sernik zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj go kawałkiem folii aluminiowej (matową stroną w kierunku sernika).

W naszym serwisie znajdziesz również przepis na sernik na zimno z truskawkami , a także na delikatny sernik japoński .

piana z białek
piana z białek

Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy