Idealnie soczysta karkówka z patelni. Wymarzony obiad
Macie ochotę na porządną porcję mięsa? Ciekawą propozycją będzie z pewnością karkówka z patelni. Wychodzi idealnie soczysta i nawet nie trzeba rozpalać grilla. Taki wymarzony obiad przygotujecie szybko i bez nadmiernego wysiłku. Pokrójcie tylko mięso, przyprawcie je i usmażcie.
Kuchnia polska wieprzowiną stoi. Choć lubimy kurczaki, czasami sięgamy po wołowinę, to jednak bez wieprzowiny nie obędzie się porządny obiad. Pojawia się na naszych stołach w postaci schabowego lub pieczonej karkówki. Tą ostatnią darzymy wielkim zaufaniem, bo w zasadzie nigdy nie wychodzi sucha, tak, jak to się zdarza schabowi.
Co zwykle robimy z karkówki? Często pieczemy ją w całości i serwujemy krojoną w plastry, lubimy ją też grillować. Dziś proponujemy wam jednak karkówkę z patelni. Wychodzi miękka i soczysta, a na efekt nie trzeba długo czekać. A więc do dzieła.
Jak zrobić soczystą karkówkę z patelni?
Składniki:
-
4 plastry karkówki
-
ulubione zioła, np. pieprz ziołowy, bazylia, tymianek
-
2-3 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
-
smalec do smażenia
Przygotowanie karkówki
Plastry karkówki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz, możesz je lekko rozbić kuchennym młotkiem.
Każdy plaster mięsa oprósz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Skrop sosem sojowym i oliwą. Kotlety natrzyj, żeby dobrze wchłonęły przyprawy. Odstaw na 30-60 minut.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Połóż na niej plastry karkówki i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Po więcej inspiracji na karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na karkówkę z grilla , a także na karkówkę pieczoną .
Źródło zdjęcia: canva/AndreySt Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd
-
Wyborna surówka z ogórków małosolnych i cebulki. Cudowny smak wiosny
Źródło: przyslijprzepis