Smakosze.pl Przepisy Idealny do jaj i wędlin. Sos tatarski bije na głowę majonez
canva/LarisaBlinova

Idealny do jaj i wędlin. Sos tatarski bije na głowę majonez

19 marca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie niezwykłego dodatku do gotowanych jaj, zimnych mięs i wędlin? Sięgnijcie po sos tatarski. Robi się go na bazie majonezu, ale wzbogaca kilkoma składnikami, które z pewnością każdy z Was ma pod ręką. Taki sos warto postawić na stole z wielkanocnym śniadaniem, ale jego przygotowanie jest na tyle proste, że można się nim raczyć i na co dzień.

Majonez to podstawa sosu tatarskiego

Podstawą sosu tatarskiego jest majonez. Możecie wykorzystać gotowy lub przygotowany własnoręcznie. Ta druga opcja też jest prosta i gwarantuje, że skład majonezu będzie naturalny, dokładnie taki, jak lubicie. Jednak tym, co decyduje o smaku sosu tatarskiego, są posiekane, marynowane warzywa. Ich dobór, ilość i proporcje przesądzają o końcowym smaku tego wybornego dodatku.

Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowę

Jak zrobić sos tatarski? To bardzo proste

Składniki:

  • ok. 250 ml majonezu
  • 3-4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka marynowanych cebulek
  • kilka marynowanych grzybków
  • ok. 1 łyżeczka musztardy
  • ok. 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • cukier do smaku
  • sól, pieprz

Przygotowanie sosu tatarskiego krok po kroku

Majonez wymieszaj ze śmietaną lub jogurtem, tak, by powstał gęsty, gładki sos. Odsączone z zalewy ogórki, cebulki i grzybki pokrój w drobną kostkę, dorzuć je do majonezu ze śmietaną i wymieszaj.

Teraz sos dopraw do smaku musztardą, chrzanem i sokiem z cytryny. Dodaj też do niego wedle gustu trochę soli, pieprzu i cukru. Na koniec połącz sos z drobno posiekaną natką pietruszki.

Sos tatarski wstaw na przynajmniej pół godziny do lodówki, by jego składniki dobrze się poprzenikały. Możesz go też przełożyć do słoika i trzymać w lodówce do kilku dni.

Sos tatarski w nieco innej wersji

Jeśli nie odpowiada ci zbyt wyrazisty smak sosu tatarskiego z marynowanymi dodatkami, spróbuj jego nieco łagodniejszej wersji. Wystarczy, że zamiast cebulek marynowanych dodasz pół świeżej, posiekanej cebuli. Przed dodaniem do sosu możesz ją umieścić na sicie, przelać wrzątkiem i dokładnie osączyć. Dzięki temu jej smak będzie łagodniejszy.

Ogórki konserwowe możesz zaś zastąpić kiszonymi. Wprowadzą one do sosu nieco inne nuty smakowe i być może nie trzeba go będzie już doprawiać sokiem z cytryny.

Zamiast natki pietruszki do sosu tatarskiego możesz dodać inną zieleninę. Świetnie sprawdzi się też szczypiorek lub koperek. W miejsce cukru możesz zaś dodać odrobinę miodu.

canva/minadezhda
Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowę
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy