Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowę
Siostra Anastazja wciąż zaskakuje przepisami na pyszności. Tym razem pokazała, jak zrobić sałatkę koperkową. Dodatek orzeźwiającej zieleniny od razu zamienia przekąskę w wiosenny specjał. Nie brak w niej też delikatnego mięsa i kolorowych warzyw. Tę sałatkę z powodzeniem możecie postawić na wielkanocnym stole.
Duża konkurencja dla sałatki jarzynowej
Choć sałatka jarzynowa ma ogromne grono wielbicieli, to niektórzy jednak w święta chętnie spróbowali by czegoś nowego. Dobrym pomysłem będzie sałatka koperkowa przygotowana według przepisu siostry Anastazji.
Przyrządzenie sałatki nie jest trudne. Wystarczy pokroić ugotowane lub podpieczone piersi kurczaka, wymieszać je z kilkoma składnikami z puszki i paroma świeżymi dodatkami. Wśród nich wyróżnia się koperek, który przyciąga wyglądem i aromatem.
Z czego przygotować sałatkę koperkową siostry Anastazji?
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka ananasa
- 4 ogórki kiszone
- 2 pęczki koperku
- 1 duża, czerwona cebula
- 1 mały słoiczek majonezu
- sól, pieprz
Jak przygotować aromatyczną sałatkę koperkową?
Filety z piersi kurczaka opłucz i ugotuj w osolonym wrzątku lub przypraw solą i pieprzem i upiecz w piekarniku. Po wystudzeniu pokrój je w niedużą kostkę.
Cebulę i ogórki kiszone pokrój w mniejszą kostkę. W średniej wielkości kostkę pokrój odsączony ananas. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Kukurydzę i groszek dokładnie odsącz, dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
Sałatkę wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli wolisz bardziej soczystą wersję sałatki, wlej do salaterki także 2-3 łyżki zalewy z groszku, ananasa lub kiszonych ogórków.
W naszym serwisie znajdziesz również inne przepisy na przysmaki siostry Anastazji. Szczególnie polecamy ćwikłę według jej receptury, a także sałatkę z serkiem wiejskim.
Źródło: “123 sałatki i surówki Siostry Anastazji”, wydawnictwo WAM