Ile jajek dziennie można zjeść ? Znany lekarz podał konkretną liczbę
Temat jajek budzi emocje nie tylko podczas świąt wielkanocnych. Raz na jakiś czas jesteśmy zarzucani różnymi opiniami ekspertów, które dotyczą tego ile dziennie powinniśmy ich jeść oraz w jakiej formie. Nasza redakcja postanowiła uzyskać opinię dr. Michała Mularczyka, który jest kardiologiem, internistą i dietetykiem.
Ile jajek dziennie można zjeść?
Ile jajek można zjeść w ciągu dnia?
Oficjalne dane mówią: dwa. Natomiast, jeżeli spojrzymy na to tak, że jajka zawierają składniki, które są dla nas konieczne, to 5 powinno być minimum na dzień.
W jakiej formie są one najzdrowsze?
Najzdrowsze jajka, to te gotowane na miękko, najlepiej 5 minut. I na pewno nie więcej niż 10.
Kto powinien unikać jedzenia jajek?
Jajek nie powinny jeść osoby z kamicą żółciową. Lepiej, aby wykluczyły one z diety ten właśnie składnik. Ponieważ jajka mogą powodować skurcz pęcherzyka i wydzielanie się żółci. Druga grupa to, oczywiście, osoby z uczuleniem na jajka. Zazwyczaj są to osoby z chorobami autoimunologicznymi m.in. Hashimoto, zapaleniem stawów, stwardnieniem rozsianym. Jednak nie zawsze, dlatego warto zrobić odpowiednie testy.
Czy smażone jajka mogą być zdrowe?
A jak ze smażeniem? Czy można od czasu do czasu podać jajka w takiej formie?
Jeżeli to jajko usmażone na dobrym tłuszczu np. oleju kokosowym nierafinowanym, na smalcu, bądź maśle klarowanym, i jest to jajko sadzone, czyli białko ścięte, a żółtko płynne, to jak najbardziej od czasu do czasu można je zjeść. Żółtko, które jest płynne, ma dla nas najwięcej wartości odżywczych.
Cała prawda o jajkach
Dr. Michał Mularczyk jest cenionym kardiologiem, internistą i dietetykiem. Propaguje zdrowe żywienie, jest autorem książki “Zdrowie bez wyrzeczeń” i popularnych programów poświęconych zdrowemu odżywianiu.