Ile kosztują świąteczne smakołyki w delikatesach Gessler?
Powoli zbliża się czas, gdy planować będziemy świąteczne wydatki. Część z was, by spędzić w kuchni mniej czasu, być może zdecyduje się na zakup gotowych potraw. Specjalnie dla was sprawdziliśmy, jakie ceny przyjdzie nam zapłacić za tradycyjne wigilijne dania u Magdy Gessler.
Magda Gessler słynie z pełnych smaku, przygotowywanych z najlepszych składników posiłków. Wystarczy wspomnieć jej przepisy na tradycyjną grzybową czy recepturę na śledzie w oleju . Świąteczne dania z pewnością nie mają sobie równych. Ich koszt jest jednak dość wysoki.
Ile będą kosztowały wigilijne dania U Fukiera?
Oferta lokalu obejmuje zarówno dania do podania na samej kolacji wigilijnej, jak i opcje obiadowe czy desery. Za najbardziej popularną na polskich stołach wigilijną rybę, czyli karpia, przyjdzie nam zapłacić 28 złotych . Kawałek o wadze 200 g, który dostaniemy w tej cenie, z pewnością nie wystarczy na sutą kolację.
Cena barszczu również zatrważa. 900 ml tego specjału kosztuje aż 50 złotych. Do dania musimy jeszcze dokupić uszka. Te kosztować nas będą 44 złote, a w tej cenie dostaniemy zaledwie 10 sztuk tego tradycyjnego dodatku .
Nie lepiej jest w przypadku ryby po grecku, za którą zapłacimy aż 35 złotych za jedyne 200 g tej potrawy — czy pierogów. Za te ostatnie w wersji z prawdziwkami zapłacimy 42 złote. Tyle kosztować nas będzie 6 sztuk wyrobu, czyli tyle ile najprawdopodobniej zje jeden gość na naszej kolacji.
W menu świątecznym nie zabraknie potraw ekstrawaganckich. U Fukiera zakupimy np. śledzie w sherry z antonówką (43 zł/300 g) czy karpia faszerowanego po żydowsku (49 zł/ 300 g). Dostępny jest też pasztet z dziczyzny w cenie 75 złotych za foremkę o masie 500 g.
Desery również nie należą do tanich. Makowiec kosztuje 120 złotych za 1,2 kg, beza 110 zł za podobną ilość. Nieco tańsze są jabłecznik (65 zł/1,2 kg wyrobu) czy piernik staropolski przekładany powidłami śliwkowymi (85 zł/1 kg wyrobu).
Sytuacja nie wygląda lepiej w przypadku dań obiadowych. Lokal na pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia proponuje m.in. kurczaka pieczonego nadziewanego wątróbką i chałką. Za 1,6 kg tak przyrządzonego mięsa zapłacimy 90 złotych. Fukier ma w ofercie także kaczkę z pieca. Jej cena jest jednak astronomiczna — za około 2,2 kg potrawy przyjdzie nam zapłacić aż 140 złotych.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności
-
Makaron ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami - prosty przepis na obiad
Źródło: ufukiera