Smakosze.pl

instagram/ @magdagessler.official / canva/ Tetiana_Chudovska

Przepyszna zupa grzybowa Magdy Gessler z podlaskim specjałem

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Magda Gessler podzieliła się przepisem na aromatyczną zupę grzybową. Jest ona wręcz idealną propozycją na jesienny obiad. Pyszne, pożywne i rozgrzewające danie z pewnością w mig zyska wielu sympatyków. Wielkie emocje wzbudza również dodatek sera korycińskiego. Podlaski przysmak idealnie komponuje się z zupą grzybową. Jak ją zrobić?

Zupa grzybowa jest prostym i smakowitym daniem, które idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Syta, pożywna i rozgrzewająca z pewnością podbije niejedno serce. Swój patent na tę potrawę ma sama Magda Gessler. Restauratorka stawia na m.in. dodatek sera korycińskiego. Podlaski przysmak idealnie podkreśla smak dania. Jak je zrobić?

Przepis Magdy Gessler na zupę grzybową

Składniki:

  • 20 dag suszonych grzybów

  • 1 seler

  • 2 pory

  • 3 marchewki

  • 1/4 kapusty

  • pietruszka

  • cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1 1/2 l wywaru mięsnego

  • pieprz

  • 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką

  • koperek do posypania

  • opcjonalnie grzanki

Sposób wykonania:

Suszone grzyby namocz na noc w niewielkiej ilości wody. Rano je wyjmij, ale nie wylewaj wody. Pokrój grzyby w cienkie paski. Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce, poza porem, którego pokrój w paski. Posiekaj cebulę i zeszklij na maśle w garnku do gotowania zupy. Gdy będzie miękka, przełóż do niej grzyby oraz starte warzywa i pokrojonego pora.

Dwa razy zamieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie wlej do nich wywar mięsny oraz wodę, w której moczyły się suszone grzyby. Gotuj całość, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą i będą odpowiednio miękkie przez około 45 minut, a następnie dopraw je pieprzem.

Dwie minuty przed końcem gotowania dodaj do zupy grzybowej pokrojony w kostkę ser koryciński. Danie przed podaniem posyp obficie koperkiem. Podawaj je z grzankami. Smacznego.

Przypominamy, że na naszej stronie znajdziecie inne wyjątkowe przepisy. Niedawno podawaliśmy m.in. przepis na racuchy siostry Anastazji oraz leniwe wg. receptury Ani Starmach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]