Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy najlepszy sposób
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 12.11.2021 01:00

Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy najlepszy sposób

Puszysta jajecznica
Canva/vikif

Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po nią w trakcie pierwszego posiłku. Podczas przygotowań warto zmieszać jajka z odrobiną mleka. Natomiast w trakcie smażenia do mieszanki należy zetrzeć trochę masła. Dzięki temu jajecznica wyjdzie lekka i puszysta.

Nie da się ukryć, że jajecznica zalicza się do kulinarnych klasyków, które często goszczą na naszych stołach. Dziś sięgniemy po niezawodny sposób, dzięki któremu specjał wyjdzie jeszcze bardziej puszysty. Śniadanie w tym wydaniu na długo pozostanie w pamięci.

Jak zrobić puszystą jajecznicę?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Okazuje się, że jajecznica wyjdzie obłędnie puszysta, jeśli przed rozpoczęciem smażenia jajka zmieszamy z odrobiną mleka. Dzięki niemu śniadaniowy frykas będzie również bardziej delikatny i lekki jak chmurka.

Podczas przygotowań musimy również pamiętać o istotnych zasadach. Jedną z nich jest smażenie jajecznicy na małym ogniu. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że jajka szybko się zetną i finalnie staną się suche jak wiór. W trakcie smażenia warto również wzbogacić jajecznicę o niewielką ilość startego masła. Ono również nada specjałowi puszystości. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania idealnie puszystego śniadania?

  • 4 jajka

  • 100 ml mleka

  • 40 g masła

  • sól i pieprz

  • szczypiorek

Niezawodny przepis na puszystą jajecznicę

Na początku jajka rozbijamy do miski. Dolewamy do nich mleko i lekko mieszamy. Możemy również wykorzystać słoik. Wówczas mieszanką po prostu potrząsamy. Tak przygotowane jajka przelewamy na lekko rozgrzaną patelnię.

Mieszankę jajek i mleka delikatnie mieszamy. Kiedy już się trochę zetnie, całość wzbogacamy o masło starte na tarce. Wiórki sprawią, że jajecznica jeszcze bardziej zyska na puszystości. Wszystko dalej mieszamy.

Kiedy jajecznica jest już dostatecznie ścięta, wówczas przekładamy ją na talerz i doprawiamy wedle uznania. Najlepiej dodać do niej również posiekany szczypiorek. Śniadanie w takim wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na przepyszną jajecznicę z dodatkiem ziela angielskiego. Godna uwagi jest także receptura na śniadaniowy specjał z majonezem.

Jajecznica z mlekiem i masłem
Jajecznica z mlekiem i masłem

Canva / 2Mmedia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ShareInfo

Zapraszamy na nasz Instagram