Smakosze.pl
Puszysta jajecznica

Canva/vikif

Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy najlepszy sposób

23 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po nią w trakcie pierwszego posiłku. Podczas przygotowań warto zmieszać jajka z odrobiną mleka. Natomiast w trakcie smażenia do mieszanki należy zetrzeć trochę masła. Dzięki temu jajecznica wyjdzie lekka i puszysta.

Nie da się ukryć, że jajecznica zalicza się do kulinarnych klasyków, które często goszczą na naszych stołach. Dziś sięgniemy po niezawodny sposób, dzięki któremu specjał wyjdzie jeszcze bardziej puszysty. Śniadanie w tym wydaniu na długo pozostanie w pamięci.

Obłędna surówka z czerwonej kapusty ze śliwkami

Obłędna surówka z czerwonej kapusty, jabłek i suszonych śliwek - wyśmienity jesienny przysmak

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić puszystą jajecznicę?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Okazuje się, że jajecznica wyjdzie obłędnie puszysta, jeśli przed rozpoczęciem smażenia jajka zmieszamy z odrobiną mleka. Dzięki niemu śniadaniowy frykas będzie również bardziej delikatny i lekki jak chmurka.

Podczas przygotowań musimy również pamiętać o istotnych zasadach. Jedną z nich jest smażenie jajecznicy na małym ogniu. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że jajka szybko się zetną i finalnie staną się suche jak wiór. W trakcie smażenia warto również wzbogacić jajecznicę o niewielką ilość startego masła. Ono również nada specjałowi puszystości. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania idealnie puszystego śniadania?

  • 4 jajka

  • 100 ml mleka

  • 40 g masła

  • sól i pieprz

  • szczypiorek

Niezawodny przepis na puszystą jajecznicę

Na początku jajka rozbijamy do miski. Dolewamy do nich mleko i lekko mieszamy. Możemy również wykorzystać słoik. Wówczas mieszanką po prostu potrząsamy. Tak przygotowane jajka przelewamy na lekko rozgrzaną patelnię.

Mieszankę jajek i mleka delikatnie mieszamy. Kiedy już się trochę zetnie, całość wzbogacamy o masło starte na tarce. Wiórki sprawią, że jajecznica jeszcze bardziej zyska na puszystości. Wszystko dalej mieszamy.

Kiedy jajecznica jest już dostatecznie ścięta, wówczas przekładamy ją na talerz i doprawiamy wedle uznania. Najlepiej dodać do niej również posiekany szczypiorek. Śniadanie w takim wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na przepyszną jajecznicę z dodatkiem ziela angielskiego. Godna uwagi jest także receptura na śniadaniowy specjał z majonezem.

Jajecznica z mlekiem i masłem

Jajecznica z mlekiem i masłem

Canva / 2Mmedia

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ShareInfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory ogórków. Pomoże domowa mieszanka

Czytaj więcej >
bób

Porady

Jak wybrać najlepszy bób? Zebraliśmy najcenniejsze wskazówki

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą m.in puste w środku

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować makaron bez wody? Wyjawiamy sprytny patent

Czytaj więcej >
gotowanie ryżu

Porady

Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sypki? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >