Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy najlepszy sposób
Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po nią w trakcie pierwszego posiłku. Podczas przygotowań warto zmieszać jajka z odrobiną mleka. Natomiast w trakcie smażenia do mieszanki należy zetrzeć trochę masła. Dzięki temu jajecznica wyjdzie lekka i puszysta.
Nie da się ukryć, że jajecznica zalicza się do kulinarnych klasyków, które często goszczą na naszych stołach. Dziś sięgniemy po niezawodny sposób, dzięki któremu specjał wyjdzie jeszcze bardziej puszysty. Śniadanie w tym wydaniu na długo pozostanie w pamięci.
Jak zrobić puszystą jajecznicę?
Odpowiedź na powyższe pytanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Okazuje się, że jajecznica wyjdzie obłędnie puszysta, jeśli przed rozpoczęciem smażenia jajka zmieszamy z odrobiną mleka. Dzięki niemu śniadaniowy frykas będzie również bardziej delikatny i lekki jak chmurka.
Podczas przygotowań musimy również pamiętać o istotnych zasadach. Jedną z nich jest smażenie jajecznicy na małym ogniu. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że jajka szybko się zetną i finalnie staną się suche jak wiór. W trakcie smażenia warto również wzbogacić jajecznicę o niewielką ilość startego masła. Ono również nada specjałowi puszystości. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania idealnie puszystego śniadania?
4 jajka
100 ml mleka
40 g masła
sól i pieprz
szczypiorek
Niezawodny przepis na puszystą jajecznicę
Na początku jajka rozbijamy do miski. Dolewamy do nich mleko i lekko mieszamy. Możemy również wykorzystać słoik. Wówczas mieszanką po prostu potrząsamy. Tak przygotowane jajka przelewamy na lekko rozgrzaną patelnię.
Mieszankę jajek i mleka delikatnie mieszamy. Kiedy już się trochę zetnie, całość wzbogacamy o masło starte na tarce. Wiórki sprawią, że jajecznica jeszcze bardziej zyska na puszystości. Wszystko dalej mieszamy.
Kiedy jajecznica jest już dostatecznie ścięta, wówczas przekładamy ją na talerz i doprawiamy wedle uznania. Najlepiej dodać do niej również posiekany szczypiorek. Śniadanie w takim wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na przepyszną jajecznicę z dodatkiem ziela angielskiego. Godna uwagi jest także receptura na śniadaniowy specjał z majonezem.
Canva / 2Mmedia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ShareInfo