Smakosze.pl

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Makaron ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami - prosty przepis na obiad

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Makaron można przygotować na wiele sposobów. Smakosze często dodają do niego sos na bazie szpinaku. Specjał warto wzbogacić o sery camembert. Dzięki nim danie nabierze wyjątkowego smaku i aromatu, któremu ciężko się oprzeć.

Pyszny makaron ze szpinakiem znakomicie sprawdzi się w roli obiadu. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy. Przygotujesz je nawet w 30 minut. Domownicy z pewnością pokuszą się o dokładkę.

Fantastyczny makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem camembert

Nie da się ukryć, że makaron ze szpinakiem jest pyszną propozycją obiadową. Tym razem wzbogacimy go o dodatki w postaci sera camembert oraz suszone pomidory. Obiad w takiej odsłonie momentalnie zniknie z talerzy. Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 g makaronu penne

  • 400 g szpinaku (może być mrożony)

  • 120 ml śmietany

  • 3 sery camembert

  • suszone pomidory

  • bazylia

  • oregano

  • pieprz ziołowy

  • 4 ząbki czosnku

  • olej

Bajecznie prosty przepis na makaron ze szpinakiem

Na początku obieramy ząbki czosnku i przeciskamy je przez praskę. Odstawiamy je na około 10 minut. Dzięki temu ich smak stanie się bardziej wyrazisty. Jeśli korzystamy ze świeżego szpinaku, liście myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Mrożony od razu wykładamy na rozgrzaną patelnię.

Makaron wstawiamy do osolonego wrzątku i gotujemy zgodnie z instrukcją. Na osobnej patelni podsmażamy czosnek. Dodajemy go do szpinaku, który wzbogacamy o śmietanę i przyprawy. Suszone pomidory kroimy na cienkie paski. Podobnie postępujemy z serami camembert. Oba składniki dodajemy do szpinaku. Całość starannie mieszamy. Ser musi się rozpuścić.

Makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Łączymy go z gotowym sosem szpinakowym. Obiad jest już gotowy. Danie mimo prostoty przygotowania zaskakuje niecodziennym smakiem. Domownicy spałaszują je w mgnieniu oka.

W jednym z naszych poprzednich artykułów wyjaśnialiśmy, co należy zrobić, żeby makaron się nie posklejał . Godny uwagi jest również przepis na makaronową sałatkę .

Makaron ze szpinakiem i serem
Makaron ze szpinakiem i serem

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >