Smakosze.pl Produkty Ile powinnny kosztować składniki na rosół?
canva/valentynsemenov; Marek BAZAK/East News

Ile powinnny kosztować składniki na rosół?

15 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rosół nie należy do dań drogich, wszak mało która zupa wymaga korzystania z najdroższych możliwych składników. W skład rosołu wchodzą tanie warzywa, odrobina mięsa i przyprawy - każde z tych produktów, poza mięsem, można dostać nawet za kilka złotych.

Nie wszyscy chcą jednak oszczędzać na jedzeniu, dlatego niektórzy decydują się na kupowanie produktów o najwyższej jakości. W taki sposób bardzo łatwo wydać nawet kilkadziesiąt złotych za jeden garnek złocistego i aromatycznego wywaru.

Czy 40 złotych za rosół to dużo?

Według internautów, którzy rozmawiają na popularnym internetowym forum Kafeteria, taka cena jest stanowcza zbyt wysoka. Wyjawili, że w ich domach rosół gotuje się na tańszych składnikach, gdyż nie uważają za konieczność robienia rosołu z najdroższych produktów.

Jak gotujecie rosół ? Wychodzi was taniej? Wołowina 20 zł, kurczak 10 zł, włoszczyzna 5 zł, makaron 5 zł do tego gaz i przyprawy, stwierdzam, że ugotowanie dobrego rosołu sporo kosztuje - zapytała się jedna z internautek. Na odpowiedź wcale nie musiała długo czekać.

Wołowina to zbędny wydatek

Po pierwsze, według ogromnej części komentujących, wołowina wydaje się niepotrzebną ekstrawagancją. Choć wnosi odrobinę więcej różnorodności w smaku do zupy, płacenie za nią około 20 złotych jest zdecydowanym marnotrawstwem. Zamiast niej wystarczy sam drób.

Jeśli jednak brakuje nam smaku czerwonego mięsa, internauci radzą dodawać wołową kostkę rosołową. Oczywiście smakosze z pewnością nie decydują się na wrzucenie jej do swojej zupy - w kostkach obecne jest mnóstwo ulepszaczy i konserwantów, które nie są zdrowe.

Nasz portal pełen jest innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym przekazujemy wieści o nowym programie kulinarnym na Polsacie. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na banalnie prosty biszkopt.

Źródło: canva/valentynsemenov

Nie każdy skrytykował drogi rosół

Mała grupa ludzi doszła jednak do wniosku, że dobry rosół musi kosztować. Odpowiedniej jakości składniki wymagają włożenia w nie pieniędzy, a jeśli chce się raczyć "rosołem na bogato", trzeba się przemóc i dopłacić. W końcu najwięcej smaku pochodzi od mięsa, które jest najdroższe.

I choć można bez problemowo zrobić dobry rosół za mniej niż 40 złotych, tak obszerny garnek wypełniony po brzegi wyrazistym mięsnym wywarem jest wart dużej ceny. Nadmiar zupy można zawsze zamrozić na później, aby nie zmarnować żadnej kropelki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Forum Kafeteria

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy