Smakosze.pl Przepisy Imponujące ciasto "Góra lodowa" bez pieczenia
YouTube/screen z Kuchnia Magdy

Imponujące ciasto "Góra lodowa" bez pieczenia

9 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli masz ochotę na niezwykłe i słodkie co nieco, mamy dobry pomysł. Zrób imponujące ciasto „Góra lodowa" bez pieczenia. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt jest naprawdę apetyczny. Przygotuj herbatniki, biszkopty oraz budyń i do dzieła.

Ciasta bez pieczenia robi się szybko, bo bazują na gotowych ciastkach. Można do nich użyć herbatników, biszkoptów, a nawet krakersów. Po przełożeniu słodką masą wszystko łączy się w całość, która przypomina nieco tort. Takie ciasto najlepiej smakuje, gdy postoi kilka-kilkanaście godzin w lodówce. Zobaczcie, jak apetycznie wygląda to ciasto. Nasze zdjęcie jest screenem z kanału kuchniamagdy.pl znajdującego się na YouTube.

Imponujące ciasto „Góra lodowa" bez pieczenia

Składniki:

  • 200 g herbatników, najlepiej kakaowych

  • 120 g okrągłych biszkoptów

na masę budyniową:

  • 1 l mleka

  • 3 budynie waniliowe bez cukru

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 4 żółtka

  • 1 szklanka cukru

  • 200 g masła

na polewę:

  • 150 ml wody

  • 2/3 szklanki cukru

  • 250 g mleka w proszku

  • 200 g masła

  • 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie ciasta „Góra lodowa"

Przygotowanie ciasta zacznij od ugotowania budyniu. Do miski wlej 1 szklankę mleka, dodaj proszki budyniowe, mąkę, żółtka i cukier. Całość wymieszaj.

Pozostałe mleko zagotuj, wlej do niego rozmieszany budyń. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Budyń wystudź.

Miękkie masło zmiksuj. Dalej miksuj, dodając stopniowo łyżkami zimny budyń. Miksuj, aż powstanie puszysty krem.

Dużą prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Jej dno wyłóż herbatnikami, wyłóż na nią połowę budyniowego kremu. Przykryj resztą herbatników, a potem kremem budyniowym.

Biszkopty przekrój na pół. Wciskaj je obciętym bokiem w masę budyniową, tak by powstały pagórki. Układaj je rzędami na masie budyniowej.

Na polewę w rondelku umieść wodę, cukier i masło. Podgrzewaj, aż składniki rozpuszczą się. Wtedy wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.

Połową przestudzonej polewy polej ciasto. Resztę polewy wymieszaj z kakao. Polej nią ciasto, tak by powstały jasno-ciemne wzory. Ciasto przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Po więcej przepisów na ciasta bez pieczenia zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu recepturę na ciasto Kawowa Fantazja , a także na orzechowe ciasto bez pieczenia .

herbatniki
herbatniki

Źródło zdjęcia: canva / frederique wacquier

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy