Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tanie i pyszne ciasto bez pieczenia Kawowa Fantazja
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:54

Tanie i pyszne ciasto bez pieczenia Kawowa Fantazja

Ciasto kawowe bez pieczenia
Screen z filmu na kanale Kuchnia Marioli na YouTube

Ciasto bez pieczenia jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie czują się pewnie ze swoimi piekarnikami. Tym razem prezentujemy Kawową Fantazję, która zachwyca intensywnym kawowym smakiem oraz delikatnością. Z pewnością każdy, kto spróbuje zaoferowany przez ciebie kawałek, nie będzie się mógł powstrzymać przed poproszeniem o dokładkę. W tym tekście pokazujemy przepis krok po kroku.

Ciasto bez pieczenia to wygodna alternatywa także dla ludzi niedysponujących zbyt dużą ilością czasu, który mogą poświęcić na gotowanie. Zazwyczaj klasyczne ciasta wymagają sporego poświęcenia i pracy, więc warto spróbować czegoś nowego.

Świetnym pomysłem jest dodanie odrobiny ciemnego kakao do zaparzonej kawy. Niewielka ilość w żadnym wypadku nie będzie wyczuwalna podczas jedzenia, lecz znacznie wzmocni smak kawy - a to docenione zostanie przez każdego pasjonata kawowych słodkości.

Przepis na ciasto bez pieczenia Kawowa Fantazja

Składniki:

  • 400 g biszkoptów

  • 3 łyżki żelatyny

  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

  • 1 szkl. gorącej wody

  • 0,5 szkl. mleka

  • 1 kg sera mascarpone

  • 220 g śmietany 36%

  • 1 łyżeczka słodkiego kakao do dekoracji

  • 1 łyżka masła

Zacznij od wsypania żelatyny do niewielkiego naczynia i zalania jej połową gorącej wody. Wymieszaj dokładnie i gdy żelatyna rozpuści, odstaw ją na bok do pełnego wystudzenia. Do osobnej miski wsyp gorzkie kakao oraz kawę rozpuszczalną.

Zalej je resztą wody oraz podgrzanym, lecz nie wrzącym mlekiem. Wymieszaj je i odstaw na bok, aż ostygną. Do miski miksera włóż serek mascarpone, wlej do niego ostudzoną kawę i zacznij ubijać. Po chwili dodawaj rozpuszczoną żelatynę.

Śmietanę ubij na sztywną pianę i połącz ją z kremem serowym. W foremce do tortów, nasmarowanej masłem, umieść na dnie biszkopty. Wyłóż na nie krem, rozprowadź równomiernie i ułóż na wierzchu resztę biszkoptów. Wstaw ciasto do lodówki, aż całkowicie stężeje. Przed podaniem posyp je słodkim kakao. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Ciasto kawowe

Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Pyszności na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto kawa