Inna niż wszystkie bananowa babka wielkanocna. Smak jak marzenie
Banany skuszą niejednego amatora słodkości. Lekka babka przygotowana z dodatkiem rozgniecionych owoców i chrupiących orzechów będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego śniadania lub obiadu. Przyrządzicie ją sprawnie, a smak pozytywnie was zaskoczy. Spróbujecie?
Banany są bogatymi w cenne składniki odżywcze owocami, po które zdecydowanie warto sięgać. Wyjątkowo dojrzałe okazy będą doskonałym dodatkiem zarówno do pysznej owsianki jak i do wielkanocnej babki. Koniecznie sprawdźcie nową recepturę, dzięki której wyjątkowo pyszny świąteczny wypiek przyrządzicie niemalże ekspresowo.
Przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną z banami
Składniki:
-
3 duże dojrzałe banany
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 jajo
-
1/3 szklanki oleju rzepakowego
-
2/3 szklanki cukru
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
pół szklanki orzechów włoskich lub laskowych
-
cukier puder do posypania babki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną.
Banany obieramy ze skórki, a następnie starannie rozgniatamy je widelcem. Łączymy masę z olejem, cukrem oraz roztrzepanymi jajkami.
Partiami wsypujemy mąkę z sodą, dokładnie mieszając masę drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy.
Wyrównujemy powierzchnię masy i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Ostudzony wypiek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Elmar Langle
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
-
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: kuchnialidla Zapraszamy na nasz Instagram