Jagody nigdy nie wypływają z jagodzianek, gdy stosuję ten trick. Nauczyła mnie go moja babcia
Jagody to pyszny smak lata. Te owoce leśne pasują do wypieków i deserów. Jagodzianki są hitem tegorocznego sezonu. Ceny za nie szybują, ale warto też samodzielnie przygotować jagodzianki. Trick mojej babci sprawia, że jagody nigdy nie wypływają z jagodzianek.
Jagody- zdrowy smak lata
Smakosze na jagody czekają cały rok. Warto uzbroić się w cierpliwość, by potem cieszyć się pysznym smakiem tych owoców leśnych. Są one bardzo zdrowe i zawierają witaminy: B, C i K. Pełne są też przeciwutleniaczy, które mają dobroczynny wpływ na nasz wzrok.
Jedzenie jagód poprawia pracę układu krwionośnego, jelit i wpływa na nasz metabolizm. Jedząc te pyszne owoce leśne, obniżamy zły cholesterol i jednocześnie dbamy o linię i zdrową dietę. Warto z jagód przyrządzić jagodzianki, które są w tym roku absolutnym kulinarnym hitem. Polecam sposób mojej na to, by jagody nie wypływały z wypieków.
Trick babci, czyli co zrobić, by jagody nie wypływały?
Dzięki trickowi mojej babci jagodzianki zawsze się udają. Ważne jest też, że dzięki temu patentowi jagody nie wypływają z jagodzianek, a to potrafi zepsuć nie tylko humor, ale cały wypiek. Drobny zabieg sprawi, że jagodzianki wyjdą nam, jak należy. Moja babcia do przyrządzenia jagodzianek zawsze używała mąki ziemniaczanej.
Ten produkt dodaje się do jagód razem z cukrem. Mąka ziemniaczana sprawi, że sok z jagód nie będzie aż tak płynny. Nabierze on bardziej żelowej konsystencji. Tym samym sok i jagody nie wypłyną z naszych jagodzianek . Patent mojej babci z użyciem maki ziemniaczanej to strzał w 10!
Jak przygotować jagodzianki?
Składniki:
- 500 g maki pszennej
- 400 g jagód
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru szczypta soli
Jagody wsypujemy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Mieszamy i do drugiej miski dodajemy mąkę, cukier i drożdże. Wlewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie- wsypujemy trochę cukru, szczyptę soli i wlewamy roztrzepane jajka. Mieszamy.
Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Odstawiamy je na 20 minut w ciepłe miejsce. Z ciasta formujemy wałki, kroimy na porcje i robimy bułeczki. Nakładamy w nie jagody. Układamy na blasze- na papierze do pieczenia. Wierzch smarujemy jajka i posypujemy kruszonką. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni i jagodzianki pieczemy ok.25 minut. Pisaliśmy o jagodziankach z pysznym nadzieniem. Podawaliśmy przepis na jagodzianki od Strzelczyka.
Źródło: beszamel.se.pl