Poszedł do lasu, zebrał jagody i zrobił najlepsze jagodzianki. Nie uwierzysz co Strzelczyk dodaje do owoców
Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis na jagodzianki. Słodkie bułeczki upiekł z dodatkiem własnoręcznie zebranych owoców. Aby nie wydzielały zbyt dużej ilości soków, które zaszkodziłyby wypiekowi, kucharz dodaje do nich nieco bułki tartej. Ten prosty trik daje fenomenalne rezultaty.
Przepis na jagodzianki od Strzelczyka jest niezawodny
Jagodzianki zazwyczaj kupujemy w cukierni czy sklepie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je samodzielnie w domu. Z przepisem na jagodzianki od Strzelczyka, zadanie będzie banalnie proste, a bułeczki smakować będą tak, jak nigdy wcześniej.
Jagody są bardzo soczystymi owocami Gdyby cały sok rozlał się wewnątrz ciasta, mogłoby ono wyjść niesmaczne lub wyszedłby zakalec. Na szczęście Strzelczyk ma na to dobrą radę. W jego przepisie na jagodzianki obowiązkowo występuje bułka tarta.
Nie kiszone i nie małosolne. Siostra Anastazja przygotowuje ogórki w zupełnie inny sposóbPrzepis na jagodzianki od Strzelczyka
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 250 ml mleka
- 70 g roztopionego masła
- 100 g cukru
- mały cukier wanilinowy
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 350 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Składniki na lukier:
- 8 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki ciepłej wody
Przepis na jagodzianki Strzelczyka z instrukcją krok po kroku
Przepis na jagodzianki zacznij od przygotowania ciasta. Do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z łyżką cukru. W międzyczasie podgrzej w garnuszku mleko, zalej nim uzyskaną masę i wymieszaj. Następnie dosyp do miski 5-6 łyżek mąki, roztrzep całość i odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.
Po upływie tego czasu do drożdży dodaj jajka. Wsyp też sól, cukier oraz cukier wanilinowy. Dokładaj partiami mąkę i mieszaj składniki. Kiedy będą już wstępnie połączone, dolej do nich rozpuszczone w międzyczasie masło i wyrabiaj wszystko ręcznie, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.
Ciasto przykryj i odstaw na ok. 90 minut. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem farszu z przepisu na jagodzianki. W tym celu owoce umyj i starannie osusz. Kiedy będą gotowe, wymieszaj z cukrem oraz bułką tartą.
Kiedy ciasto już wyrośnie, wyłóż je na oprószony mąką blat. Ponownie szybko i delikatnie je wyrób. Następnie podziel je na 12 równych części, a każdą z nich uformuj w kulę i rozpłaszcz. Na środek każdego z placków nałóż czubatą łyżkę jagód.
Każdy placek z przepisu na jagodzianki zlep na kształt pieroga. Zroluj go, uzyskując owalny kształt. Jagodzianki odstaw ponownie na 30 minut do wyrośnięcia, a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
Po upływie tego czasu jagodzianki wyjmij z urządzenia i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj lukier, rozcierając cukier puder z wodą na gładką masę. Posmaruj nią jagodzianki i poczekaj kilka minut, aż zastygnie. Tak przygotowany wypiek z przepisu na jagodzianki gotowy jest do podania. Jagodzianki z cukierni potrafią kosztować krocie. Jagody idealnie nadają się do mrożenia, pod warunkiem przestrzegania 1 ważnej zasady.
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA