Ten patent pokazał mi kochany dziadek. Mieszał 4 składniki i podlewał nimi ogórki, plony rosną jak szalone
Nie wiesz czym podlewać ogórki, by dawały obfity plon? Domowa mieszanka do nawożenia, którą pokazał mi dziadek, może pomóc. Nie kosztuje wiele, a gwarantuje znakomite efekty w postaci licznych i pełnych smaków ogórków. Musicie spróbować.
Wiem, czym podlewać ogórki, by obrodziły
Na rynku dostępnych jest wiele nawozów do roślin ogrodowych. Nie wszystkie jednak będą dobrym wyborem, a przenawożone ogórki nie są tak smaczne, jak te, które uzyskasz, korzystając z najbardziej naturalnych i prostych technik.
Domowy nawóz do ogórków jest prosty w przygotowaniu, a dostarczy warzywom wszystkich niezbędnych do puszczania pędów i formowania owoców składników. Mój dziadek wykorzystywał m.in. popiół, dostarczający potasu, fosforu i wapnia. Jest to świetny dodatek do mieszanek dla roślin preferujących zasadowy odczyn gleby.
Do nadania zasadowego odczynu przyda się też soda oczyszczona. Nie bez znaczenia jest też udział wody, w której namaczano szyszki sosny, zebrane wcześniej w lesie. Płyn zawiera szereg składników wspierających zawiązywanie się owoców u roślin.
Ten składnik gwarantuje, że ogórki kiszone będą twarde i chrupiące. Mało kto o nim pamiętaPrzepis na domowy nawóz do ogórków
Do sporządzenia mieszanki wspomagającej wzrost ogórków potrzeba zaledwie 4 składników, których pozyskanie nie jest trudne. Cena też nie będzie wygórowana — są tanie i wystarczy je tylko wymieszać. Przyda się jednak nieco cierpliwości, bo jeden ze składników powstaje przez dłuższe namaczanie. Niemniej warto skorzystać — dziadkowi ogórki rosły jak szalone.
Składniki:
- 10 litrów wody z kranu
- 1 litr popiołu
- 1 litr szyszek z lasu + 1 litr wody do zalania
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Czym podlewać ogórki? Mieszanka tych 4 składników daje najlepsze efekty
Zaczynamy od wsypania szyszek do większego garnka i zalania ich 1 litrem zimnej wody z kranu. Całość doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy przez 5 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie odstawiamy na 5 dni, nie usuwając szyszek. Gdy już czas upłynie, odcedzamy.
W dużym wiadrze umieszczamy czystą wodę. Ostrożnie wsypujemy popiół, a po chwili dodajemy sodę oczyszczoną. Na koniec wlewamy 500 ml płynu z moczenia szyszek i mieszamy.
Gotowy nawóz wykorzystujemy do podlewania ogórków w lipcu. Najlepiej stosować go raz na 1-2 tygodnie. Częstotliwość nawożenia dostosowujemy do stanu roślin.
Dziadek do utrzymania ogórków w dobrej kondycji stosował jeszcze hummus ogrodniczy. Zawsze pamiętał też o obfitym podlewaniu — zwłaszcza w upały — i regularnym zbieraniu dojrzałych okazów.
Jak wykorzystać ogórki gruntowe?
Wyrośnięte warzywo sprawdzi się idealnie zarówno na surowo, jak i w przetworach. Koniecznie spróbujcie kremowej mizerii z jego udziałem — zachwyci was smakiem i konsystencją.
Na naszej stronie znajdziecie też sprawdzony przepis na ogórki kiszone z 1985 roku. Taki domowy wyrób będzie doskonałym materiałem na zupę ogórkową czy kwaśny chłodnik, który rewelacyjne sprawdzi się w upalne dni.