Taki tani obiad starczy całej rodzinie na kilka dni. Wszystkie składniki znajdziesz w kuchni
Obiad z makaronu idealnie sprawdzi się na dni, w których nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni. Do mącznego produktu dodamy zaledwie kilka produktów, które kupicie w dowolnym sklepie spożywczym. Smak dania zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników.
Przepis na tani obiad z makaronem dla całej rodziny
Prosta zapiekanka, którą wam proponujemy, jest pełna smaku, a jedna forma to aż 8 porcji. Wystarczy, więc nawet na 2-3 dni. Jej przygotowanie wymaga tylko oczyszczenia, pokrojenie i wymieszania składników, z czym każdy sobie poradzi. Warto spróbować — zaoszczędzicie czas i pieniądze.
Składniki:
- 400 g makaronu np. świderków lub kokardek
- 400 g pieczarek
- 250 g wieprzowej szynki (można pominąć)
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 cebule średniej wielkości
- 250 g ulubionego żółtego sera
- 200 ml śmietany 30%
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii (opcjonalnie)
- 10 g mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować tani obiad? Wystarczy kilka składników
Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Pamiętajmy przy tym, by posolić wodę i użyć jej tyle, aby na każde 100 g produktu przypadał 1 litr płynu.
W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy je w cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o średniej wielkości oczek. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Grzyby wraz z cebulą podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili smażenia doprawiamy delikatnie solą.
W natłuszczonym niewielką ilością oleju naczyniu żaroodpornym umieszczamy makaron, 3/4 porcji sera żółtego oraz pokrojoną w kostkę szynkę, jeśli jej używamy. Na koniec dodajemy zawartość patelni i dokładnie wszystko mieszamy.
W osobnym naczyniu łączymy śmietankę passatę pomidorową i przyprawy, czyli sól, pieprz, odrobinę cukru (jeśli pomidory są kwaśne) oraz bazylię. Wsypujemy też mąkę pszenną.
Przygotowanym sosem zalewamy składniki w formie, a następnie wierzch zapiekanki z makaronem posypujemy serem żółtym. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez pół godziny.
Wskazówka: zamiast szynki możecie wrzucić dowolne strączki np. fasolę czerwoną czy biała z puszki. Danie będzie wtedy wegetariańskie. Możecie też pominąć śmietankę i wykonać sos tylko z passaty i przypraw.
Jak podać zapiekankę z makaronem?
Danie najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, gdy ser jeszcze przyjemnie się ciągnie, lecz można je także odgrzać kolejnego dnia — trzeba po prostu unikać ustawiania wysokiej mocy kuchenki, by nie przesuszyć potrawy. Warto posypać je dodatkowo świeżą natką pietruszki — doda przyjemnego odświeżenia i lekkości.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na tani obiad. Spróbujcie koniecznie sycącego gulaszu z ziemniakami. W lecie warto też pokusić się o przyrządzenie bigosu z kabaczka — nie kosztuje wiele, a jest pełen smaku.