Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kucharz wziął przepis od babci i pokazał jak się robi jagodzianki. Nadzienie to rewelacja
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.07.2023 08:33

Kucharz wziął przepis od babci i pokazał jak się robi jagodzianki. Nadzienie to rewelacja

jagodzianki
YouTube/@kochamgotowac

Jagodzianki to prawdziwy smak lata. Pyszne, zdrowe i bardzo kuszące. Wiele osób cały rok czeka na te wypieki z leśnymi owocami. Polecamy przepis na smaczne jagodzianki. Kucharz dostał go od swojej babci. Nadzienie jest jak z bajki.

Jagodzianki, czyli skosztuj lata

Jagody to niezwykle smaczne i bardzo zdrowe owoce leśne. Zawierają witaminy: K, C, B oraz przeciwutleniacze, które chronią i pomagają naszym oczom. Oprócz tego jagody dobroczynnie działają na naczynia krwionośne, jelita i obniżają poziom złego cholesterolu.

Te owoce leśne są niskokaloryczne i polecane są osobom, które dbają o dietę. Jedzenie jagód zapobiega i łagodzi jaskrę. Działają też świetnie, gdy oczy bolą i są zmęczone. Warto z tych pysznych i zdrowych owoców przyrządzić jagodzianki. Przepis z pysznym nadzieniem to absolutny hit.

Wystarczy tylko 1 produkt, aby zrobić uwielbiany ser. Nie ma prostszego patentu

Jak przygotować jagodzianki?

Składniki:

  • 20 g drożdży 
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 białko 
  • nadzienie: 300 g jagód
  • 40 g cukru
  • łyżeczka bułki tartej
  • lukier: 2 białka, 100g cukru pudru 

Wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i mieszamy mikserem, aż drożdże się rozpuszczą. Do nich dodajemy żółtka, sól, mąkę po trochu. Na końcu dodajemy masło i mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto odstawiamy na 30 minut do temperatury pokojowej, a potem na 30 minut do lodówki.

Przygotowujemy nadzienie- do jagód wsypujemy bułki tartej, cukier i mieszamy. Teraz kroimy ciasto i dzielimy na 8 części. Do krążków ciasta nakładamy jagody i robimy bułeczki. Jagodzianki układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy lukier, nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy je ok. 25 min. Smarujemy je lukrem.

Jagodzianki- jedz je na zdrowie

Jagodzianki możemy podawać nie tylko z lukrem, ale też z kruszonką. Są one niezwykle smaczne, a nadzienie jagodowe przepyszne. Warto pamiętać, że by podczas przygotowywania jagodzianek dodawać mąkę niecałą od razu, a po łyżeczce i stopniowo.

Ważne jest też, żebyśmy zawsze umyli jagody. Potem już możemy robić nadzienie do jagodzianek. Te jagodzianki są niezwykle miękkie, puszyste, a nadzienie jagodowe rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o jagodziankach od pań z koła gospodyń. Podawaliśmy też przepis na jagodzianki od Strzelczyka. 

jagodzianka
YouTube/@kochamgotowac

Źródło: YouTube/@kochamgotowac