Smakosze.pl Przepisy Przepis na wyjątkową jajecznicę z dodatkiem kukurydzy
furo_felix, Getty Images

Przepis na wyjątkową jajecznicę z dodatkiem kukurydzy

18 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajecznica stanowi świetne źródło białka, dzięki któremu nasze organizmy mają energię do pracy przez cały dzień. Poza jajkami i ewentualną wędliną, danie to może składać się ze znacznie większej ilości produktów. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przygotuj jedną z poniższych.

Warzywne dodatki nie tylko nadają jej większej ilości mikro elementów. Chrupiąca kukurydza czy papryka sprawiają, że jajecznica nabiera zupełnie nowej konsystencji, która przyjemnie daje o sobie znać podczas przeżuwania. Co więcej, zróżnicowanie kolorystyczne pozwala cieszyć się nawet z prezencji posiłku.

Jajecznica z kukurydzą

Pierwszą propozycją jest jajecznica z kukurydzą z puszki. W tym przypadku należy ograniczyć ilość soli, którą doprawia się jajka. Kukurydza jest już bowiem stosunkowo słona i łatwo można przesadzić z zasoleniem - przez to zniszczenie dania jest całkiem proste.

Składniki:

  • 2 jajka

  • garść odsączonej kukurydzy z puszki

  • natka pietruszki lub koperek

  • ostra papryka lub chili

  • łyżka masło

  • sól

  • pieprz

Zacznij od odsączenia ziaren z zalewy. Wrzuć je na rozgrzaną patelnie z masłem i smaż przez 5 minut, aż kukurydza nabierze delikatnie brązowego koloru. Następnie wlej rozbite i wymieszane ze sobą jajka na patelnie i zacznij bardzo energicznie mieszać.

W połowie smażenia dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku i garścią świeżo posiekanych ziół. Taka jajecznica jest orzeźwiająca, a dzięki delikatnej pikantności pobudza do energicznego startu z rana.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały sposób na domową białą kiełbasę do barszczu na święta. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na wyjątkową chrupiąca sałatkę warzywną z pieczonych warzyw.

Jajecznica z papryką, cebulą i czosnkiem

Kolejna wersja znacznie lepiej sprawdza się jako kolacja - z powodu obecności cebuli i czosnku, człowiek może wydzielać nieprzyjemny zapach po konsumpcji. Liczne witaminy i substancje prozdrowotne z obu tych warzyw wzmacniają pracę układu odpornościowego, co w sezonie grypowym jest bardzo istotne.

Składniki:

  • 8 jajek

  • 2 papryki

  • 1 cebula

  • łyżka masła

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

Posiekaj cebulę i czosnek jak najdrobniej. Gdy masło rozpuści się na patelni, wrzuć je na tłuszcz. Smaż warzywa, aż staną się miękkie i szkliste. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu - w innym wypadku czosnek może się przypalić i nadać daniu gorzkiego smaku.

Wlej rozmieszane jajka, dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj jajecznice energicznie, aż jajka się zetną, lecz ciągle będą wilgotne. Podawaj z ciepłym podpieczonym pieczywem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: menshealth.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy