Przepis na wyjątkową jajecznicę z dodatkiem kukurydzy
Jajecznica stanowi świetne źródło białka, dzięki któremu nasze organizmy mają energię do pracy przez cały dzień. Poza jajkami i ewentualną wędliną, danie to może składać się ze znacznie większej ilości produktów. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przygotuj jedną z poniższych.
Warzywne dodatki nie tylko nadają jej większej ilości mikro elementów. Chrupiąca kukurydza czy papryka sprawiają, że jajecznica nabiera zupełnie nowej konsystencji, która przyjemnie daje o sobie znać podczas przeżuwania. Co więcej, zróżnicowanie kolorystyczne pozwala cieszyć się nawet z prezencji posiłku.
Jajecznica z kukurydzą
Pierwszą propozycją jest jajecznica z kukurydzą z puszki. W tym przypadku należy ograniczyć ilość soli, którą doprawia się jajka. Kukurydza jest już bowiem stosunkowo słona i łatwo można przesadzić z zasoleniem - przez to zniszczenie dania jest całkiem proste.
Składniki:
-
2 jajka
-
garść odsączonej kukurydzy z puszki
-
natka pietruszki lub koperek
-
ostra papryka lub chili
-
łyżka masło
-
sól
-
pieprz
Zacznij od odsączenia ziaren z zalewy. Wrzuć je na rozgrzaną patelnie z masłem i smaż przez 5 minut, aż kukurydza nabierze delikatnie brązowego koloru. Następnie wlej rozbite i wymieszane ze sobą jajka na patelnie i zacznij bardzo energicznie mieszać.
W połowie smażenia dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku i garścią świeżo posiekanych ziół. Taka jajecznica jest orzeźwiająca, a dzięki delikatnej pikantności pobudza do energicznego startu z rana.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały sposób na domową białą kiełbasę do barszczu na święta. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na wyjątkową chrupiąca sałatkę warzywną z pieczonych warzyw.
Jajecznica z papryką, cebulą i czosnkiem
Kolejna wersja znacznie lepiej sprawdza się jako kolacja - z powodu obecności cebuli i czosnku, człowiek może wydzielać nieprzyjemny zapach po konsumpcji. Liczne witaminy i substancje prozdrowotne z obu tych warzyw wzmacniają pracę układu odpornościowego, co w sezonie grypowym jest bardzo istotne.
Składniki:
-
8 jajek
-
2 papryki
-
1 cebula
-
łyżka masła
-
2 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz
Posiekaj cebulę i czosnek jak najdrobniej. Gdy masło rozpuści się na patelni, wrzuć je na tłuszcz. Smaż warzywa, aż staną się miękkie i szkliste. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu - w innym wypadku czosnek może się przypalić i nadać daniu gorzkiego smaku.
Wlej rozmieszane jajka, dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj jajecznice energicznie, aż jajka się zetną, lecz ciągle będą wilgotne. Podawaj z ciepłym podpieczonym pieczywem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: menshealth.pl