Smakosze.pl Przepisy Jajecznica bez smażenia zapiekana w kajzerce. Łatwy i tani sposób na szybkie i pożywne śniadanie
canva/krzysiek73, Getty Images; 4kodiak, Getty Images Signature

Jajecznica bez smażenia zapiekana w kajzerce. Łatwy i tani sposób na szybkie i pożywne śniadanie

15 sierpnia 2022

Jajecznica w bułce jest znakomitym pomysłem na sycące śniadanie. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku — mieszamy składniki, wkładamy je do pieczywa, zapiekamy i gotowe. Smakuje obłędnie, nie rujnuje portfela i daje możliwość niezliczonych modyfikacji zależnie od nastroju i zawartości lodówki. Czego chcieć więcej?

Jeśli jeszcze nie próbowaliście zapiekać jaj w pieczywie, koniecznie przetestujcie przy najbliższej okazji. Wymieszany z serem i warzywami kurzy nabiał smakuje znakomicie w towarzystwie przyjemnie chrupiącej bułki. Nikt nie oprze się takiemu przysmakowi.

Przepis na wyśmienitą jajecznicę w bułce

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kajzerki

  • 4 jaja zerówki

  • pół średniej czerwonej papryki

  • 60 g ulubionego sera żółtego

  • 4 łyżki śmietany 30%

  • posiekany szczypiorek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować jajecznicę w bułce? Szybkie i smaczne śniadanie zrobicie w kilka chwil

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Bułki nacinamy od góry i usuwamy ich miąższ. Jaja wbijamy do miski. Łączymy je ze startym na tarce serem żółtym, śmietaną, pokrojoną w niewielką kostkę papryką.

Wsypujemy też szczypiorek, jeśli go używamy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełniamy pieczywo i układamy je na blasze. Zapiekamy 20-25 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego.

Wskazówka: do jajecznicy w bułce pasują też klasyczne dodatki takie jak podsmażony boczek czy grzyby. Jeśli lubicie, możecie wrzucić pozbawione soku i pestek świeże pomidory.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie jajecznicy. Ten artykuł zawiera wskazówki, które pozwolą wam zrobić ją bez tłuszczu . W tym natomiast zdradzamy jak dobrze znane danie wzbogacić o boczniaki .

Jajecznica w bułce - pyszne śniadanie bez nadmiaru tłuszczu
canva/badmanproduction

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy