Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierogi ruskie bez lepienia. Najprostszy sposób nie ma sobie równych. Wystarczy zastosować bajeczny trick

Pierogi ruskie bez lepienia. Najprostszy sposób nie ma sobie równych. Wystarczy zastosować bajeczny trick

Jak zrobić pierogi bez lepienia?
canva/gbh007

Wiecie, że można przygotować pierogi bez lepienia? Zapomnijcie o żmudnym wałkowaniu, wycinaniu krążków z ciasta i zlepieniu go tak, by farsz nie wypadał. Tym razem po prostu zanurzymy kulki nadzienia w masie. Sprytny trik skróci czas przygotowania pierogów ruskich, a efekty z pewnością wam się spodobają. Spróbujecie?

Pierogi bez lepienia — potocznie nazywane bezlepcami — przygotujecie niemalże ekspresowo. Wystarczy zrobić farsz jak do ruskich i połączyć ze sobą składniki ciasta tak, aby finalnie było gęste, lecz jego nadmiar sam spłynął z zanurzonej w nim kulki nadzienia. Po ugotowaniu uzyskamy zachwycające danie. Będzie prosto i smacznie.

Przepis na pyszne pierogi bez lepienia

Składniki na farsz:

  • 1,2 kg ziemniaków

  • 600 g półtłustego twarogu

  • 2 średnie cebule

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:

  • pół litra mleka

  • 2 jaja

  • mąka pszenna

  • szczypta soli

Wiemy, jak zrobić pierogi bez lepienia. Kluczowa jest konsystencja ciasta

Przygotowanie zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Obieramy je, myjemy i podgrzewamy w osolonym wrzątku około 15 minut. Po wystudzeniu starannie łączymy z rozdrobnionym przy pomocy widelca serem.

Cebule pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Zawartość patelni dodajemy do pozostałych składników farszu, po czym doprawiamy go solą oraz pieprzem. Przy pomocy łyżki formujemy nieduże kulki.

Do dużej miski wlewamy mleko i wbijamy jajka. Solimy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę tak, aby uzyskać gęste ciasto. Kulki farszu zanurzamy w przyrządzonej masie — jej nadmiar powinien spokojnie spłynąć z wyrobu.

Tak przygotowane pierogi bez lepienia gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Czas mierzymy od chwili, w której wypłyną na powierzchnię. Podajemy z wybraną okrasą. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły smakowite dania z ziemniaków. Koniecznie spróbujcie placków ziemniaczanych bez tarcia oraz kultowych kopytek, które wzbogacą niejeden obiad.

Pierogi bez lepienia są doskonałe
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: