Pierogi ruskie bez lepienia. Najprostszy sposób nie ma sobie równych. Wystarczy zastosować bajeczny trick
Wiecie, że można przygotować pierogi bez lepienia? Zapomnijcie o żmudnym wałkowaniu, wycinaniu krążków z ciasta i zlepieniu go tak, by farsz nie wypadał. Tym razem po prostu zanurzymy kulki nadzienia w masie. Sprytny trik skróci czas przygotowania pierogów ruskich, a efekty z pewnością wam się spodobają. Spróbujecie?
Pierogi bez lepienia — potocznie nazywane bezlepcami — przygotujecie niemalże ekspresowo. Wystarczy zrobić farsz jak do ruskich i połączyć ze sobą składniki ciasta tak, aby finalnie było gęste, lecz jego nadmiar sam spłynął z zanurzonej w nim kulki nadzienia. Po ugotowaniu uzyskamy zachwycające danie. Będzie prosto i smacznie.
Przepis na pyszne pierogi bez lepienia
Składniki na farsz:
1,2 kg ziemniaków
600 g półtłustego twarogu
2 średnie cebule
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto:
pół litra mleka
2 jaja
mąka pszenna
szczypta soli
Wiemy, jak zrobić pierogi bez lepienia. Kluczowa jest konsystencja ciasta
Przygotowanie zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Obieramy je, myjemy i podgrzewamy w osolonym wrzątku około 15 minut. Po wystudzeniu starannie łączymy z rozdrobnionym przy pomocy widelca serem.
Cebule pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Zawartość patelni dodajemy do pozostałych składników farszu, po czym doprawiamy go solą oraz pieprzem. Przy pomocy łyżki formujemy nieduże kulki.
Do dużej miski wlewamy mleko i wbijamy jajka. Solimy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę tak, aby uzyskać gęste ciasto. Kulki farszu zanurzamy w przyrządzonej masie — jej nadmiar powinien spokojnie spłynąć z wyrobu.
Tak przygotowane pierogi bez lepienia gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Czas mierzymy od chwili, w której wypłyną na powierzchnię. Podajemy z wybraną okrasą. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły smakowite dania z ziemniaków. Koniecznie spróbujcie placków ziemniaczanych bez tarcia oraz kultowych kopytek, które wzbogacą niejeden obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Krokiety z mięsem z rosołu. Tani i prosty pomysł na obiad od Kuronia
Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad
Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku