Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?

Jajecznica przygotowywana bez tłuszczu
canva/antares71

Lubicie zjeść jajecznicę na śniadanie, ale unikacie tłuszczu w diecie? Dodajcie do jajecznej masy dwie łyżki wody i przygotujcie ją na parze. Przyrządzone w ten sposób jajka będą lekkie i puszyste, a przy tym zdrowe. Spróbujcie koniecznie.

Wyjaśnialiśmy wam już wcześniej jakie znaczenie ma kolor skorupki zakupionego przez nas jajka. Pisaliśmy też o tym, czego wraz z jajkami lepiej nie jeść. Tym razem przychodzimy z recepturą na pyszną, a przede wszystkim zdrową jajecznicę śniadaniową. Nie będzie wam potrzebny olej, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Wypróbujcie już dziś.

Przepis na smaczną jajecznicę bez tłuszczu

Składniki:

  • 5 jajek

  • 2 łyżki wody

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy je widelcem, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy wodę, sól oraz pieprzem. W rondlu zagotowujemy wodę, a następnie ustawiamy na niej naczynie z jajkami.

Przykrywamy je pokrywką. Podgrzewamy je, od czasu do czasu mieszając, do momentu, gdy jaja zetną się w pożądanym przez nas stopniu. Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym chlebem.

Wskazówki:

  • Nie pomijajcie etapu mieszania masy widelcem. Dzięki temu zabiegowi masa napowietrza się i potem wychodzi bardziej puszysta.

  • Kupując jajka, jeśli to możliwe, wybierajcie tzw. zerówki, czyli jaja ekologiczne. Tylko taki produkt da wam gwarancję, że smak i zawartość składników odżywczych będą dobre.

Jajecznica jest idealna na śniadanie
Jajecznica jest idealna na śniadanie

źródło: canva/cislander

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram