Smakosze.pl
Jajecznica przygotowywana bez tłuszczu

canva/antares71

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?

20 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Lubicie zjeść jajecznicę na śniadanie, ale unikacie tłuszczu w diecie? Dodajcie do jajecznej masy dwie łyżki wody i przygotujcie ją na parze. Przyrządzone w ten sposób jajka będą lekkie i puszyste, a przy tym zdrowe. Spróbujcie koniecznie.

Wyjaśnialiśmy wam już wcześniej jakie znaczenie ma kolor skorupki zakupionego przez nas jajka. Pisaliśmy też o tym, czego wraz z jajkami lepiej nie jeść. Tym razem przychodzimy z recepturą na pyszną, a przede wszystkim zdrową jajecznicę śniadaniową. Nie będzie wam potrzebny olej, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Wypróbujcie już dziś.

Pasta z makreli

Najłatwiejsza i najsmaczniejsza pasta z ogórków kiszonych i makreli

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczną jajecznicę bez tłuszczu

Składniki:

  • 5 jajek

  • 2 łyżki wody

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy je widelcem, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy wodę, sól oraz pieprzem. W rondlu zagotowujemy wodę, a następnie ustawiamy na niej naczynie z jajkami.

Przykrywamy je pokrywką. Podgrzewamy je, od czasu do czasu mieszając, do momentu, gdy jaja zetną się w pożądanym przez nas stopniu. Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym chlebem.

Wskazówki:

  • Nie pomijajcie etapu mieszania masy widelcem. Dzięki temu zabiegowi masa napowietrza się i potem wychodzi bardziej puszysta.

  • Kupując jajka, jeśli to możliwe, wybierajcie tzw. zerówki, czyli jaja ekologiczne. Tylko taki produkt da wam gwarancję, że smak i zawartość składników odżywczych będą dobre.

Jajecznica jest idealna na śniadanie

Jajecznica jest idealna na śniadanie

źródło: canva/cislander

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
Herbata z liści laurowych

Przepisy

Zagotuj liście laurowe z uwielbianą przyprawą. Herbata ma ogromne korzyści

Czytaj więcej >