Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?
Lubicie zjeść jajecznicę na śniadanie, ale unikacie tłuszczu w diecie? Dodajcie do jajecznej masy dwie łyżki wody i przygotujcie ją na parze. Przyrządzone w ten sposób jajka będą lekkie i puszyste, a przy tym zdrowe. Spróbujcie koniecznie.
Wyjaśnialiśmy wam już wcześniej jakie znaczenie ma kolor skorupki zakupionego przez nas jajka. Pisaliśmy też o tym, czego wraz z jajkami lepiej nie jeść. Tym razem przychodzimy z recepturą na pyszną, a przede wszystkim zdrową jajecznicę śniadaniową. Nie będzie wam potrzebny olej, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Wypróbujcie już dziś.
Przepis na smaczną jajecznicę bez tłuszczu
Składniki:
5 jajek
2 łyżki wody
sól i pieprz w ilości do smaku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy je widelcem, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy wodę, sól oraz pieprzem. W rondlu zagotowujemy wodę, a następnie ustawiamy na niej naczynie z jajkami.
Przykrywamy je pokrywką. Podgrzewamy je, od czasu do czasu mieszając, do momentu, gdy jaja zetną się w pożądanym przez nas stopniu. Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym chlebem.
Wskazówki:
Nie pomijajcie etapu mieszania masy widelcem. Dzięki temu zabiegowi masa napowietrza się i potem wychodzi bardziej puszysta.
Kupując jajka, jeśli to możliwe, wybierajcie tzw. zerówki, czyli jaja ekologiczne. Tylko taki produkt da wam gwarancję, że smak i zawartość składników odżywczych będą dobre.
źródło: canva/cislander
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku