Smakosze.pl
Jajecznica przygotowywana bez tłuszczu

canva/antares71

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?

20 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Lubicie zjeść jajecznicę na śniadanie, ale unikacie tłuszczu w diecie? Dodajcie do jajecznej masy dwie łyżki wody i przygotujcie ją na parze. Przyrządzone w ten sposób jajka będą lekkie i puszyste, a przy tym zdrowe. Spróbujcie koniecznie.

Wyjaśnialiśmy wam już wcześniej jakie znaczenie ma kolor skorupki zakupionego przez nas jajka. Pisaliśmy też o tym, czego wraz z jajkami lepiej nie jeść. Tym razem przychodzimy z recepturą na pyszną, a przede wszystkim zdrową jajecznicę śniadaniową. Nie będzie wam potrzebny olej, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Wypróbujcie już dziś.

Pasta z makreli

Najłatwiejsza i najsmaczniejsza pasta z ogórków kiszonych i makreli

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczną jajecznicę bez tłuszczu

Składniki:

  • 5 jajek

  • 2 łyżki wody

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy je widelcem, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy wodę, sól oraz pieprzem. W rondlu zagotowujemy wodę, a następnie ustawiamy na niej naczynie z jajkami.

Przykrywamy je pokrywką. Podgrzewamy je, od czasu do czasu mieszając, do momentu, gdy jaja zetną się w pożądanym przez nas stopniu. Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym chlebem.

Wskazówki:

  • Nie pomijajcie etapu mieszania masy widelcem. Dzięki temu zabiegowi masa napowietrza się i potem wychodzi bardziej puszysta.

  • Kupując jajka, jeśli to możliwe, wybierajcie tzw. zerówki, czyli jaja ekologiczne. Tylko taki produkt da wam gwarancję, że smak i zawartość składników odżywczych będą dobre.

Jajecznica jest idealna na śniadanie

Jajecznica jest idealna na śniadanie

źródło: canva/cislander

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

Czytaj więcej >