Smakosze.pl Przepisy Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności
canva/arfo

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

27 września 2022

Jajecznica po angielsku jest prostą i sycącą odsłoną dobrze znanej potrawy. Ciepłe, pełne aromatycznych pieczarek i znakomitej kiełbasy danie będzie idealne na chłodne jesienne poranki. Dodajcie jeszcze mleko, a stanie się także niezwykle kremowe i delikatne. Nikt mu się nie oprze.

Smaczna jajecznica pozwoli wam dobrze zacząć dzień. Przyrządzona z dodatkiem kiełbasy i pieczarek, a będzie niezwykle aromatyczna i sycąca. Wlanie porcji mleka do jaj sprawi, że uzyskamy również aksamitną konsystencję masy jajecznej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej sztuczki, warto to zmienić. Rozpływająca się w ustach jajecznica po angielsku z sycącymi dodatkami z pewnością wam się spodoba.

Przepis na wyborną jajecznicę po angielsku

Składniki:

  • 6 jaj

  • około 150 g ulubionej kiełbasy

  • 250-300 g pieczarek

  • 75 g tartego sera żółtego

  • 135 ml mleka

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić jajecznicę po angielsku? Jeden składnik sprawi, że wyjdzie bardzo kremowa

Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w półplasterki. Podsmażamy ją na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Gdy wytopi się z niej nieco tłuszczu, dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki.

Kontynuujemy smażenie do czasu, aż grzyby nieco się zredukują. Jeśli to konieczne, dodajemy trochę oleju, by składniki się nie przypaliły. J ajka wbijajmy do większej miski i roztrzepujemy je widelcem lub rózgą.

Łączymy kurzy nabiał z mlekiem, po czym doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Wylewamy ją na patelnię, a po chwili wsypujemy starty na tarce ser żółty. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż ser się stopi, a jaja zetną. Jajecznicę po angielsku serwujemy ze świeżym pieczywem bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite wersje jajecznicy. Polecamy niezwykle sycącą odsłoną z boczniakami . Być może też spodoba wam się nietypowe połączenie jajek i brokuła .

Jajecznica po angielsku jest znakomita
canva/4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy