Smakosze.pl Przepisy Jajecznica z boczkiem i cebulą. Dobry start na początek tygodnia
canva/Bartosz Luczak

Jajecznica z boczkiem i cebulą. Dobry start na początek tygodnia

22 listopada 2021

Jajecznica jest doskonałym pomysłem na sycące śniadanie. Występuje w tylu wariantach, że każdy znajdzie taką, która mu najbardziej posmakuje. Tym razem sięgamy po klasykę — jajecznicę na boczku z cebulką. Te dwa dodatki sprawią, że proste danie nabierze charakteru. Smażenie nie zajmie wcale tak dużo czasu. Spróbujcie już dziś.

Nie ma to, jak pyszna jajecznica. Aksamitna masa jajeczna uzupełniona tym, co lubimy np. serem czy grzybami jest potrawą, po którą naprawdę często sięgamy. Potrafi ją przygotować niemal każdy i zawsze wychodzi.

Skuście się na klasyczne połączenie jaj, cebuli boczku , a naprawdę dobrze rozpoczniecie dzień. Ten posiłek nasyci was na długo i zachwyci smakiem. Wykonanie naprawdę nie jest skomplikowane.

Przepis na pyszną jajecznicę na boczku z cebulką

Składniki:

  • 3 jaja

  • dwie małe cebule

  • 100 g boczku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni z nieprzywierającą powłoką delikatnie rumienimy boczek, aż wytopi się trochę tłuszczu . Wtedy dodajemy cebulę.

Całość solimy i dusimy chwilę pod przykryciem. Gdy cebula zmięknie, dodajemy jaja. Mieszamy i smażymy, aż jaja zetną się w stopniu, który nam odpowiada. Masę doprawiamy pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem.

Wskazówka: jeżeli chcemy uzyskać jeszcze więcej pysznego dymnego aromatu, boczek posypmy słodką papryką wędzoną przed dodaniem cebuli. Uważajmy, tylko by przyprawa nie spaliła się na suchej patelni.

Jajecznica na boczku
Jajecznica na boczku jest prosta i pyszna

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy