Jajko z chochli to prawdziwy przebój. Jest bardzo zdrowe i za każdym razem się udaje
Jajko w koszulce to wyższa szkoła kulinarnej jazdy. Nie każdy potrafi je przyrządzić. Jednak warto poznać trik, który to ułatwi. Dzięki niemu takie jajko uda się każdemu. Pod warunkiem, że skorzysta z chochli. Polecamy sposób na jajko z chochli. Spróbuj, bo jest pyszne.
Kto potrafi zrobić jajko w koszulce?
Jajko w koszulce nie jest najłatwiejsze w przygotowaniu. Żeby je przyrządzić, trzeba je ugotować w wodzie, ale bez skorupki . Takie jajko idealne będzie na śniadanie. Pasuje też do tostów i awokado.
Jeśli chcemy przygotować jajko w koszulce, to potrzebujemy świeżego jajka o średniej wielkości, które przed przed przygotowaniem będzie miało pokojową temperaturę. Warto skorzystać z triku z chochlą, która ułatwi nam całą kulinarną operację. Dzięki niej nawet amator przygotuje jajko w koszulce, czyli jajko z chochli.
Trik z chochlą, czyli zrób jajko w koszulce
Najpierw musimy natłuścić chochlę, bo dzięki temu łatwo zdejmiemy z niej gotowe jajko. Nie przywrze ono, ani nie straci kształtu. Następnie zagotowujemy wodę w garnku, a kiedy zacznie bulgotać, wybijamy jajko na chochlę i zanurzamy ją w wodzie. Należy uważać, żeby wrzątek nie nalał się do chochli.
Po kilku minutach jajko w koszulce, a właściwie jajko z chochli będzie już gotowe. Teraz przekładamy jajko na talerz lub kanapkę i możemy cieszyć się jego smakiem . Możemy dodać też sól i pieprz do chochli lub inne przyprawy. Żeby przyspieszyć cały proces chochlę warto włożyć przed wbiciem jajka do wrzątku.
Jajko jedz na zdrowie
Jajka są ważnym elementem naszego jadłospisu. Warto je jeść, bo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka sycą i dodają nam energii. Bogate są w witaminy A, D, E i K i witaminy z grupy B.
Jajka dostarczają nam też potasu, wapnia, żelaza, magnezu, sodu i fosforu. Powinny je jeść osoby, które chcą zachować szczupłą sylwetkę . Pisaliśmy o sposobie na jajko sadzone. Informowaliśmy, co jest zdrowsze- białko, czy żółtko.
Źródło: onet.pl, haps.pl