Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te ogórki curry w zeszłym roku były hitem w moim domu. Teraz nastawię ich znacznie więcej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.08.2023 21:37

Te ogórki curry w zeszłym roku były hitem w moim domu. Teraz nastawię ich znacznie więcej

ogórki z curry
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Ogórki gruntowe kisimy, dodajemy do surówek, ale warto je też zamarynować. Polecam przepis na słodko-kwaśne, marynowane ogórki z dodatkiem curry. W zeszłym roku były one hitem w mojej rodzinie. Te przetwory są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek i znikają w mgnieniu oka. 

Ogórki jedz na zdrowie

Ogórki kojarzą się nam z latem i smakiem orzeźwienia. Te smaczne warzywa niemal w całości składają się z wody. Jednak zawierają też sporo witamin. Bogate są w witaminę C, witaminy z grupy B i dostarczają nam żelaza, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. 

Ogórki skutecznie gaszą pragnienie i pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Przeciwdziałają opuchliźnie, obrzękom twarzy i nóg i pomagają zwalczyć zmęczenie. Warto je jeść, gdy dręczą nas częste infekcje i gdy chcemy oczyścić organizm z toksyn. Polecam przepis na pyszne ogórki z curry, które uwielbia moja rodzina. W zeszłym roku znikły raz, dwa, w tym nastawię ich więcej.

Zamówił rybę w gdańskim ZOO. Zamarł, gdy ją przekroił. „Dlaczego tym karmią ludzi?!”

Ogórki marynowane z curry, czyli poezja smaku

Ogórki marynowane z curry nie są ogórkami kiszonymi, ani konserwowymi. To ogórki marynowane, które mają smak słodko-kwaśny. Warto dodać do nich trochę słodkiej papryki, a zyskają jeszcze bardziej na smaku. Przepis na te smaczne ogórki jest niezwykle prosty.

Ogórki marynowane z curry będą smakowitym uzupełnieniem kanapek i dań obiadowych jesienią oraz zimą. Pasują też jako dodatek do sałatek. Słoiczki można już otworzyć tydzień po pasteryzacji. Jednak warto przygotować tych przetworów więcej, bo bardzo szybko znikają ze spiżarni. 

Jak przygotować marynowane ogórki z curry?

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 1 ½ szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki soli do przetworów
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • łyżeczka papryki słodkiej

    do każdego słoika:
  • kilka piórek cebuli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy

Przygotuj słoiki i je wyparz. Ogórki umyj, osusz. Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, ocet i dodaj cukier, sól kamienną, przyprawę curry i słodką paprykę. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 5 minut i odstaw do ostudzenia. 

Do każdego ze słoików włóż kilka piórek cebuli, łyżeczkę gorczycy, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Ogórki pokrój w podłużne, cienkie plastry. Na dnie garnka połóż bawełnianą ściereczkę, wstaw słoiki i zalej zimną wodą do ¾ wysokości. Gotuj 20 minut, wyjmij i ustaw do góry dnem na ściereczce. Pisaliśmy o ogórkach z patelni. Podawaliśmy też przepis na ogórki kiszone od babci. 

ogórki
Canva/supermimicry

Źródło: YouTube/@BabciaEwaGotuje, poprostupycha.com