Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Rozbij jajko na talerz i nakłuj żółtko nożem. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.07.2023 14:22

Rozbij jajko na talerz i nakłuj żółtko nożem. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

jajko sadzone
YouTube/@easytricksandhacks

Czy lubicie jajka? Stanowią one wartościowy składnik naszej diety. Jak przyrządzić jajko sadzone? Poznałam sztuczkę, która jest niezwykle skuteczna. Żałuję, że wcześniej jej nie znałam. Teraz często korzystam z tego patentu, gdy mam ochotę na jajka sadzone.

Jajka - smaczne i zdrowe

Jedzenie jajek ma duży wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka sycą i dostarczają nam witamin takich, jak: A, E, D, K oraz witamin z grupy B. Oprócz tego są źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu, sodu, czy fosforu. Jedzenie jajek polecane jest osobom, które walczą z nadprogramowym kilogramami.

Jajka sadzone nie traci białka podczas procesu smażenia. Zachowuje swoje wartości odżywcze. Jak przygotować takie jajko? Polecam sztuczkę, którą niedawno poznałam. Bardzo ułatwia ona przygotowanie jajka sadzonego. Wypróbujcie koniecznie tę sztuczkę. 

Taki sernik z wafelkami zrobię na majówkę. Z tym przepisem zawsze się udaje

Jak przygotować jajko sadzone? Zastosuj sztuczkę!

Do zastosowania tej sztuczki użyjemy talerza posmarowanego olejem, na który wbijemy jajko. Delikatnie nakłuwamy żółtko nożem i wstawiamy do mikrofalówki. Czas nastawiamy na 45 sekund. Po tym czasie wyjmujemy talerz z mikrofalówki. Mamy już gotowe jajko sadzone. 

Plusem tej przydatnej sztuczki jest to, że jajko nie przywiera do patelni i nie przypala się. Zawsze się udaje. Kilkadziesiąt sekund zajmuje w ten sposób przygotowanie jajka sadzonego. Wykorzystaj tę sztuczkę w swojej kuchni i poleć ją innym. Jest tego warta. 

Jajko sadzone- nie tylko na obiad

Jajko sadzone możemy przygotować zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Będzie smakowało z pieczywem, ale też ziemniakami i mizerią. Takie danie dostarczy nam wartościowych kwasów tłuszczowych i dobrego cholesterolu. Według Światowej Organizacji Zdrowia możemy jeść do 10 jajek tygodniowo.

Natomiast osoby, które borykają się  chorobami wątroby- powinny ograniczyć ilość spożywanych żółtek z powodu zawartości w nich tłuszczu. Warto wybierać jajka z chowu ekologicznego lub wolnego wybiegu. Takie jajka będą najbardziej wartościowe. Pisaliśmy o przepisie na obiad z dodatkiem jajek.  Podawaliśmy też przepis na śniadanie z użyciem jajek. 

jajko sadzone
YouTube/@easytricksandhacks

Źródło: YouTube/@easytricksandhacks