Smakosze.pl Porady Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?
canva/Viktor Gladkov

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

15 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Grzyby lubimy zbierać i jeść, nie znosimy jednak ich czyścić. Trudno się dziwić, wszak usuwanie kolek i piasku to bardzo mozolna i nudna czynność. Na szczęście czasami sprytne sposoby przychodzą nam z pomocą. Dowiedzcie się jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku.

Dokładne oczyszczenie grzybów to gwarancja, że przygotowane z nich potrawy czy przetwory będziemy jeść z przyjemnością. Piasek trzeszczący w zębach to przecież niemiłe wrażenie, niektórym potrafi nawet odebrać apetyt.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy nie chcą tracić zbyt dużo czasu na czyszczenie grzybów. Babciny sposób pomoże wam to zrobić hurtowo. Otóż wystarczy, że grzyby włożycie do osolonej wody.

Oczyszczone z kolek i mchu grzyby włóżcie do zimnej, dobrze osolonej wody i delikatnie je zamieszajcie. Gdy piasek opadnie na dno grzyby wylejcie na durszlak lub wyjmijcie łyżką cedzakową. Jeśli nie są jeszcze dokładnie oczyszczone czynność możecie powtórzyć zmieniając wodę z solą.

Grzyby można też włożyć do osolonego wrzątku. Ten sposób również spowoduje, że piasek opadnie na dno. Jednak grzyby nieco się skurczą pod wpływem gorącej wody. Co ważne, w wodzie z solą można czyścić grzyby przeznaczone na marynaty, do duszenia czy gotowania.

Do suszenia i mrożenia czyść ręcznie

Czyszczenie grzybów w wodzie z solą nie jest jednak rozwiązaniem jeśli chcecie je suszyć lub mrozić. Przed tymi sposobami utrwalania, grzybów nie należy myć ani moczyć. Woda działa tu bowiem na niekorzyść.

Takie grzyby należy oczyścić tradycyjnie. Wstępnie dobrze jest to zrobić przy pomocy małego nożyka. Piasek pozostały na kapeluszach i trzonach najlepiej jest usunąć lekko wilgotną szmatką.

wsypywanie soli do wody
wsypywanie soli do wody

Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Kokorin

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanieonet

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy