Nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę
Jeśli masz ochotę na niepowtarzalne przetwory musisz zrobić grzyby po grecku. Są nieziemsko pyszne, a zapasteryzowane w słoikach możesz mieć zawsze pod ręką. Te biją na głowę tradycyjne, marynowane grzybki.
Duszone grzyby są bardzo smaczne. Lecz jeśli dodacie do nich warzywa i przecier pomidorowy zamienią się w pyszną wersję. Tak przygotowane grzyby można zjeść od razu, ale naprawdę warto zamknąć je w słoikach. Dzięki temu, gdy zimą będziecie mieli ochotę przypomnieć sobie niezwykły, grzybowy smak te będą jak znalazł.
Warto też dodać, że grzyby w połączeniu z koncentratem pomidorowym są o wiele trwalsze i bezpieczniejsze niż klasycznie duszone. Pomidory zwiększają bowiem kwasowość potrawy dzięki czemu pasteryzowanie będzie skuteczniejsze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę
Składniki:
1 kg leśnych grzybów
500 g marchewki
250 g ketchupu
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie grzybów po grecku
Grzyby oczyść, pokrój w plasterki. Zalej zimną wodą, zagotuj, odszumuj. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut. Odcedź.
Marchewki obierz, pokrój w plasterki, przesmaż na oleju. Gdy marchewka zacznie się robić miękka dodaj pokrojoną w piórka cebulę, przesmaż mieszając.
Do warzyw dodaj obgotowane grzyby oraz ketchup, koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Całość duś ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gorącymi, duszonymi grzybami napełnij nieduże, wyparzone słoiczki. Szczelnie je zakręć. Pasteryzuj ok. 20 minut licząc od czasu zagotowania się wody.
Źródło zdjęcia: canva/Jelena990
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneodslonypati