Smakosze.pl
grzyby

canva/caudiodivizia

Nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę

21 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jeśli masz ochotę na niepowtarzalne przetwory musisz zrobić grzyby po grecku. Są nieziemsko pyszne, a zapasteryzowane w słoikach możesz mieć zawsze pod ręką. Te biją na głowę tradycyjne, marynowane grzybki.

Duszone grzyby są bardzo smaczne. Lecz jeśli dodacie do nich warzywa i przecier pomidorowy zamienią się w pyszną wersję. Tak przygotowane grzyby można zjeść od razu, ale naprawdę warto zamknąć je w słoikach. Dzięki temu, gdy zimą będziecie mieli ochotę przypomnieć sobie niezwykły, grzybowy smak te będą jak znalazł.

Warto też dodać, że grzyby w połączeniu z koncentratem pomidorowym są o wiele trwalsze i bezpieczniejsze niż klasycznie duszone. Pomidory zwiększają bowiem kwasowość potrawy dzięki czemu pasteryzowanie będzie skuteczniejsze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę

Składniki:

  • 1 kg leśnych grzybów

  • 500 g marchewki

  • 250 g ketchupu

  • słoiczek koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

kotlety mielone

Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem w środku

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie grzybów po grecku

Grzyby oczyść, pokrój w plasterki. Zalej zimną wodą, zagotuj, odszumuj. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut. Odcedź.

Marchewki obierz, pokrój w plasterki, przesmaż na oleju. Gdy marchewka zacznie się robić miękka dodaj pokrojoną w piórka cebulę, przesmaż mieszając.

Do warzyw dodaj obgotowane grzyby oraz ketchup, koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Całość duś ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gorącymi, duszonymi grzybami napełnij nieduże, wyparzone słoiczki. Szczelnie je zakręć. Pasteryzuj ok. 20 minut licząc od czasu zagotowania się wody.

grzyby duszone

grzyby duszone

Źródło zdjęcia: canva/Jelena990

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneodslonypati

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >