Jak błyskawicznie rozmrozić rybę?
Mrożone ryby często są uznawane za gorsze od świeżych, głównie z powodu domniemanych mniejszych wartości odżywczych, utraconych pod wpływem bardzo niskiej temperatury. Dzisiejsze mrożenie błyskawiczne pozwala zachować ich praktycznie nienaruszoną ilość.
Dawniej mrożono żywność powoli, co wytwarza duże kryształy lodu uszkadzające komórki i negatywnie wpływające na smak, wygląd i zawartość składników odżywczych. Szybkie mrożenie generuje mnóstwo małych kryształków, które nie ingerują w żadną z cech jedzenia.
Jak szybko rozmrozić ryby?
Jednym z najczęściej zamrażanych produktów są ryby, ponieważ przechowywanie ich w temperaturze pokojowej szybko doprowadza je do niszczenia. Dlatego tak wiele osób ma problem z szybkim rozmrożeniem filetów, które są tak twarde, że nie da się ich nawet złamać.
Jeśli zmagasz się z tym wyzwaniem, przygotuj miskę i mleko w letniej temperaturze. Filety włóż bezpośrednio do mleka w foliowym worku lub opakowaniu na kilka minut. Gdy poczujesz, że wierzchnia warstwa ryby zaczyna byc delikatna, wyjmij ją z folii i ponownie włóż do mleka.
Po około 5 minutach możesz odcedzić płyn, a mięso ułożyć na sitku, aby odciekło z nadmiary mleka. Teraz wystarczy je jedynie panierować lub przyprawić i smażyć. Mleko dodatkowo pomaga pozbyć się charakterystycznego, nieprzyjemnego rybnego zapachu.
Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy efekty picia cytrynowego napoju zaraz po przebudzeniu. W tym tekście wskazujemy która sieć sklepów jest najtańsza w Polsce.
Źródło: anmbph, Getty Images
Co w przypadku ryby w całości?
Gdy ryba nie jest wyfiletowana i ciągle stanowi jeden produkt, możesz wybrać pomiędzy dwoma sposobami. Pierwszy z nich polega na wyjęciu jej z zamrażalnika, odpakowaniu z torby i postawieniu pod strumieniem bieżącej wody na kilkanaście minut.
Na początku należy ustawić temperaturę wody na najniższą i stopniowo, wraz z procesem rozmrażania mięsa, zwiększać ją, aż do letniej. Gdy będzie całkowicie rozmrożona, osusz ją papierowym ręcznikiem i posól - teraz jest gotowa do gotowania.
Drugi sposób jest znacznie prostszy. Trzeba ułożyć rybę na blaszce do pieczenia, posyp solą, przyprawami i skrop olejem - ostatni krok to włożenie jej do piekarnika. Wraz z nagrzewaniem urządzenia, ryba będzie się powoli piekła i w ciągu około 30 minut będziesz miał gotowy posiłek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wedkarskiswiat.pl