Jak długo można przechowywać gotowane jajka? Dużo zależy od skorupki
Po świętach zostały Ci jajka na twardo? Nie martw się, możesz je jeszcze wykorzystać. Prawidłowo przechowywane jajka można bezpiecznie zjeść w ciągu nawet 7 dni. Ich świeżość ulegnie znacznemu przedłużeniu, gdy pozostawimy je w skorupce.
Jajka po świętach wielkanocnych nadal są dobre do jedzenia
Jajka podczas Wielkanocy królują na naszych stołach. Podaje się je pod rozmaitymi kształtami i postaciami. Ich wspólnym mianownikiem jest fakt, że wszystkie przed podaniem ugotowane zostały na twardo. Na szczęście niewykorzystane jajka możemy spałaszować w późniejszym terminie.
Jak długo można przechowywać ugotowane jajka?
Jajka są popularnym produktem spożywczym . Odznaczają się też pewną niezwykłą właściwością. W postaci surowej zachowują świeżość dłużej niż po ugotowaniu . Na szczęście jajka na twardo nadal przed jakiś czas można przechowywać w lodówce .
Jajka po ugotowaniu można trzymać w lodówce do około tygodnia . Nie ma znaczenia czy będą obrane, czy też pozostawione w skorupce. Naturalna osłonka spełnia jednak pewną ważną funkcję i zapobiega wysychaniu produktu, oraz ogranicza dostęp powietrza i drobnoustrojów . Jeśli mamy taką możliwość, lepiej nie usuwać jej na czas przechowywania .
Nieco krócej można cieszyć się jajkami, które zostały już użyte w którejś z potraw . Mowa tu przykładowo o sałatce lub jajkach faszerowanych . Takie specjały nie powinny leżeć w lodóce dłużej niż 3-4 dni . Najlepiej zjeść je tak szybko po przygotowaniu, jak to tylko możliwe.
W jakich warunkach przechowywać jajka ugotowane na twardo?
Jak zostało wspomniane wyżej ugotowane jajka przechowuje się w lodówce . Temperatura wewnątrz urządzenia nie powinna przekraczać 4 stopni . Aby uniknąć jej wahań należy jajka położyć na jednej z półek wewnętrznych . W przypadku trzymania na drzwiach ich otwieranie i zamykanie wpłynie niekorzystnie na stabilność warunków termicznych w lodówce .
Jajka najlepiej przechowywać w skorupce . Jeśli zostały obrane, to warto dodatkowo je zabezpieczyć na czas magazynowania . W tym celu należy przełożyć je do pojemnika na żywność wyłożonego wilgotnym ręcznikiem papierowym . Takie pudełko musi posiadać oczywiście szczelną przykrywkę .
Zawsze istnieje obawa, że jajko zepsuje się wcześniej, niż przypuszczaliśmy . Z tego względu przez jego zjedzeniem go należy przeprowadzić swoistą kontrolę jakości . Ocenie podlega wygląd oraz zapach jajek .
Zepsute jajko poznamy po jego skorupce . Powodem do niepokoju będzie śliski lub kredowy nalot . Zepsuta żywność wydziela również nieprzyjemny, intensywny zapach . Jeśli przechowywane jajka wzbudzają jakiekolwiek wątpliwości, lepiej je wyrzucić . Swoje 3 grosze o przechowywaniu jajek dorzucił popularny dietetyk . Obieranie jajek nigdy nie było tak proste, jak przy użyciu tej genialnej metody .