Wlej do ciasta 4 łyżki oleju i 2 łyżki octu. Babka będzie delikatna jak nigdy
Znamy najlepszy przepis na wielkanocną babkę. Cały sekret tkwi w nietypowych dodatkach. Dzięki niewielkiej ilości oleju oraz octu ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Ta receptura idealnie sprawdzi się przez cały okrągły rok.
Najlepsza babka na Wielkanoc i nie tylko
Nasz sposób na babkę jest banalnie prosty. Z jej upieczeniem poradzi sobie każdy, bez względu na stopień doświadczenia cukierniczego. Pamiętaj, aby zadbać, by wszystkie składniki używane w tym przepisie były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu dobrze połączą się ze sobą, a ciasto wyjdzie dokładnie takie, jak powinno.
Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? Stanowisko Kościoła jest jednoznacznePrzepis na delikatną babkę wielkanocną
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie wybrany aromat do ciasta
Jak zrobić doskonałą babkę na święta i nie tylko?
Żółtka oddziel od białek. Margarynę przełóż do miski i dodaj do niej cukier. Ucieraj składniki, stopniowo dodając do nich po jednym żółtku. Do ciasta na babkę dolej 4 łyżki oleju. Utrzyj całość, a następnie dosyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Na sam koniec do masy dodaj ocet i ewentualnie kilka kropel aromatu. Wszystko utrzyj na gładko. Białka ubij na sztywno, dodaj część do ciasta, delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę, wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką. Następnie przelej do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 60 minut. Babkę podawaj po ostudzeniu, udekorowaną lukrem lub oprószoną cukrem pudrem.
Wielkanocna babka budyniowa to sprawdzony patent na ciasto. Podczas świat na stole nie może zabraknąć mazurka.