Smakosze.pl

Canva / Bill Oxford

Kupiłeś ten produkt? Pod żadnym pozorem go nie jedz. Wykryto w nim zanieczyszczenie

8 Kwietnia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Ostrzeżenia wydawane przez GIS są powodem do wzmożonej czujności. Mają nas one uchronić przed spożyciem potencjalnie szkodliwego jedzenia. Tym razem Sanepid zadecydował o wycofaniu ze sprzedaży kiełków brokuła. Powodem jest zanieczyszczenie niebezpieczną bakterią.

GIS wycofuje z rynku podejrzane kiełki

Stronę Sanepidu warto regularnie odwiedzać pod kątem ostrzeżeń. Dzięki nim możemy bowiem ograniczyć ryzyko spożycia niebezpiecznych produktów. Jeśli w ostatnim czasie kupowaliście kiełki brokułów, koniecznie sprawdźcie szczegóły produktu i porównajcie je z poniższymi danymi.

świecenie jedzenia w Wielką Sobotę

Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? Stanowisko Kościoła jest jednoznaczne

CZYTAJ DALEJ

Szczegóły dotyczące kiełków z komunikatu GIS

W wyniku działań Sanepidu odkryto szkodliwą bakterię w partii kiełków brokuła. Mowa o Listeria monocytogenes, która prowadzić może do zatrucia pokarmowego. Gatunek ten wywołuje chorobę o nazwie listerioza

Listerioza daje takie objawy, jak gorączka, dreszcze, bóle mięśni, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jej bezpośrednim powodem jest spożycie zanieczyszczonej bakteriami żywności. Skutki możemy odczuwać nawet do 3 dni. Konieczna może być wizyta u lekarza pierwszego kontaktu.

Podmiot wytwarzający kiełki przy asyście GIS wycofuje potencjalnie niebezpieczny produkt. Część wyrobu mogła jednak trafić już do lodówek konsumentów. Koniecznie upewnijcie się, czy nie nabyliście ostatnio tego towaru.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: „Kiełki brokułu 50 g” oraz „Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g”
  • Numer partii: 07.04.2023 Z2
  • Termin przydatności do spożycia: 07.04.2023
  • Kod kreskowy: 5907771443225
  • Producent: Uniflora Sp. z o.o. ul. Lwowska 8, 42-202 Częstochowa

Zalecenia Sanepidu dla konsumentów w związku z wykryciem wadliwej partii kiełków

Sanepid apeluje o nie spożywanie produktu objętego komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia należy zgłosić się do lekarza. Na swojej stronie GIS umieścił także odnośnik do szczegółowych informacji dotyczących listeriozy i jej przebiegu.

Producent nie tylko rozpoczął procedurę wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. Zaprzestał także produkcji kiełków z partii nasion użytej do produkcji felernych kiełków. Przeprowadzone dodatkowo zostało mycie i dezynfekcja zakładu. Organy GIS prowadzą w tej sprawie postępowanie wyjaśniające

Ten sam szczep bakterii odkryto niedawno w wyrobie innego producenta . Brokuły mogą stanowić podstawę zdrowej i smacznej sałatki .

kiełki brokuła.png
Canva / karma_pema

Źródło: gov

świąteczna babka

Wlej do ciasta 4 łyżki oleju i 2 łyżki octu. Babka będzie delikatna jak nigdy

CZYTAJ DALEJ
Szynka wielkanocna

Pieczona szynka wielkanocna. Nie uwierzycie, co dodaje jej soczystości i aromatu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Te śledzie to najlepszy wybór z polskich sklepów. Wielki test Smakoszy
Czytaj więcej >

Produkty

Klienci Biedronki czują się oszukani. Pracownica Kasia ujawnia, ludzie nie dowierzają na widok paragonów
Czytaj więcej >

Produkty

Polacy kochają dodawać je do sałatek. Dietetycy wprost powiedzieli, co o tym myślą
Czytaj więcej >

Produkty

Razem stać nas na dobro. Pomóż się ogrzać
Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka kontra Lidl: nadciąga świąteczna bitwa na cytrusy. Już wiadomo gdzie będzie najtaniej
Czytaj więcej >

Produkty

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Oto pieróg gryczany gałęzowski. Jest tak niezwykły, że został wpisany na specjalną listę
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ile?! Tyle trzeba zapłacić za karpia w Biedronce i Lidlu. Cena za makowiec też zaskakuje
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tegoroczny barszcz czerwony drogi jak nigdy? W końcu mamy dobre wieści
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż w podstawowych zakupach
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Dzieci z domu dziecka w Gostyninie marzą o słodyczach i kabanosach. Te słowa wzruszają do łez
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Jest napakowany jodem i selenem, ma też wyborny smak. W tym roku podam tę rybę na Wigilię zamiast karpia
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Oto pieróg gryczany gałęzowski. Jest tak niezwykły, że został wpisany na specjalną listę
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ile?! Tyle trzeba zapłacić za karpia w Biedronce i Lidlu. Cena za makowiec też zaskakuje
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tegoroczny barszcz czerwony drogi jak nigdy? W końcu mamy dobre wieści
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Razem stać nas na dobro. Pomóż w podstawowych zakupach
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Dzieci z domu dziecka w Gostyninie marzą o słodyczach i kabanosach. Te słowa wzruszają do łez
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Jest napakowany jodem i selenem, ma też wyborny smak. W tym roku podam tę rybę na Wigilię zamiast karpia
Czytaj więcej >