Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dietetyk ostrzega. Nigdy nie przechowuj jajek w ten sposób, konsekwencje są opłakane
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.04.2023 11:43

Dietetyk ostrzega. Nigdy nie przechowuj jajek w ten sposób, konsekwencje są opłakane

jak przechowywać jajka?
Screeny z filmu pochodzą z kanału Michał Wrzosek na YouTube

Przechowujesz jajka na drzwiach lodówki? Popełniasz jeden z największych błędów. Dietetyk ostrzega, że jajka narażone są na gwałtowne zmiany temperatury. Na drzwiach lodówki jest najcieplej, więc jajka szybciej się psują.

Dietetyk radzi, jak przechowywać jajka

Wielu z nas przechowuje jajka w niewłaściwy sposób. Zwykle przekładamy je do plastikowego pojemnika na drzwiach lodówki lub wstawiamy do kuchennej szafki. Okazuje się, że to jedne z najgorszych błędów przechowywania tych delikatnych produktów.

Jajka są bardzo uniwersalnym produktem. Dodajemy je do ciast, past kanapkowych, sałatek, zup. Robimy z nich omlety, jajecznicę, naleśniki i wiele innych potraw. Dietetyk zdradził, jak przechowywać jajka, aby na długo zachowały świeżość i smak. 

Starajmy się wybierać jajka ekologiczne, ponieważ będziemy mieć pewność, że kury nie były karmione paszą z antybiotykami i inną chemią. Kury dostają naturalne jedzenie i nie są przetrzymywane w klatkach.

Świeżość jajek sprawdzimy na dwa prosty sposoby. Test z wodą i talerzykiem zawsze się sprawdza. Zdjęcia i materiał wykorzystany w artykule pochodzi z kanału Michał Wrzosek na YoTube.

Takich mielonych jeszcze nie jadłeś. Strzelczyk ma dla wszystkich cenną radę

Największy błąd podczas przechowywania jajek

Dietetyk radzi, żeby nie trzymać jajek mocniej zaokrągloną stroną do dołu. Wtedy w jajku powstaje komora powietrza, która znacznie skraca czas przydatności do spożycia. Nigdy nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki. 

To miejsce, w którym produkty narażone są na gwałtowne zmiany temperatury podczas otwierania drzwi urządzenia. Na drzwiach panuje najwyższa temperatura. Wtedy jajka szybciej się psują. Jajka przechowuj na dolnej półce lodówki. Wtedy na długo zachowają świeżość i smak.

 

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Świeże jajka rozpoznasz dzięki zastosowaniu dwóch prostych trików. Wystarczy, że włożysz surowe jajko do wody wypełnionej wodą. Jeśli opadnie, oznacza to, że jest świeże. Jeśli natomiast unosi się na wodzie, takie jajko nie nadaje się już do jedzenia.

Im starsze jajko, tym więcej powietrza znajduje się w skorupce. To właśnie dlatego jajko dryfuje na wodzie. Drugi sposób to wbicie surowego jajka na talerzyk. Jeśli białko przylega do żółtka, to znaczy, że jajko jest świeże. W starym jajku białko będzie się rozlewać.

Bosacka sprawdziła składy popularnych żurków. Dwa ją odstraszyły. Widziałeś kiedyś taką kawiarkę? Ma ukrytą funkcję, a kawa z niej jest przepyszna.